Крестић: У Хрватској више нема ни трунке морала, нити здравог разума

Срна
Крестић: У Хрватској више нема ни трунке морала, нити здравог разума

Београд - У Хрватској је на дјелу бјежање од истине и злочина, обмањивање јавности и фалсификовање историје, рекао је академик Василије Крестић поводом кампање којом се у тој држави негирају злочини у Јасеновцу и једно од највећих стратишта у Другом свјетском рату приказује као радни логор и мјесто забаве, те манипулише бројем жртава.

Крестић наглашава да ту више нема ни науке, ни трунке морала, нити здравог разума.


“Треба да схватимо да имамо посла са људима који су спремни да искривљују и фалсификују историју да би је прилагодили дневнополитичким и државним интересима”, рекао је Крестић за “Вечерње новости”.

Лист подсјећа да се у скандалозној кампањи која се води у Хрватској Јасеновац представља као “радно-рекреацијски камп у којем су се логораши забављали”.

Лист наводи да ово стравично прекрајање историје “забиберено научним доказима” које је у својој књизи “Радни логор Јасеновац” изнио контроверзни аутор Игор Вукић, сада отворено велича и дио хрватске штампе, док званични Загреб на све то ћути.

Систем концентрационих логора Јасеновац представља највеће стратиште у Другом свјетском рату на територији некадашње Југославије.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио и Центар “Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности.

Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве се наводе само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених.

Међу страдалима за 1.337 дана постојања логора Јасеновац било је више од 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана