Краус: Загребу треба споменик жртвама НДХ, а не холокауста

Агенција
Краус: Загребу треба споменик жртвама НДХ, а не холокауста

Загреб - Предсједник Јеврејске општине Загреб и предсједник координације Јеврејских општина Огњен Краус навео је да споменику жртвама холокауста није мјесто у Загребу.

Он је у емисији "Недељом у два", гдје је гостовао поводом обиљежавања годишњице страдања у Јасеновцу, рекао да би у Хрватској требало подићи споменик жртвама НДХ.

Краус је навео да би био задовољан када би наредне године била одржана једна, умјесто три, комеморације у Јасеновцу, али да је за то потребно разговарати и донијети одлуке, а не да из "Владе зову десет дана пред комеморацију".

Ипак, изразио је задовољство државном комеморацијом, гдје је истакнуто, оно што је и он рекао на комеморацији коју су организовали припадници јеврејских организација, да је то био злочиначки логор НДХ у којем је убијено више од 80.000 људи од чега преко 20.000 дјеце.

Разочарало га је једино, како пише Тпортал, то што је било мало људи.

Он је указао да би волио да се овакве ставри понављају приликом других комеморација јер је стратиша "усташких терора много".

Како каже, никаква међународна комисија о Јасеновцу није потребна.

"Довољно се зна о логору Јасеновац, само ту истину треба избацити из себе и рећи. Треба направити оно што су урадили Немци који су јасно рекли шта су Хитлер и нацисти", рекао је он, додавши да је "сваки злочин – злочин, али је ипак разлика ако су злочини почињени на основу расних злочина".

Како каже, не сматра да се бивша Југославија и НДХ могу изједначити и смета му што хрватски политичари никад не говоре о НДХ, а да не говоре и о тоталитарним системима.

"Увијек морају да се спомену тоталитарни системи. Не може се рећи НДХ је било то и то и тачка", додао је он.

Краус сматра да због релативизације у образовању дјеца позовосно гледају на усташтво.

Такође, како каже, ако се као што је Комисија за суочавање за прошлошћу закључила да је у неким ситуацијама дозвољено користити "за дом спремни", онда довијемо због ХОС-оваца у Сплиту 10. априла, датум кад је проглашена НДХ.

"То је чиста провокација", наглашава Краус.

У Хрватској, како каже, ситуација је гора него прије десет година, а "погоршала се доласком на чело ХДЗ Томислава Карамарка и предсједничком кампањом Колинде Грабар Китаровић".

"Тада на сцену ступа изражени национализам, ксенофобија и непостојање дијалога", рекао је он.

Додао је да са градоначелником Загреба има добар однос, али да неке ствари ради без косултовања, као што је на примјер споменик жртвама холокауста.

"Споменик холокаусту нема мјеста у Загребу. Споменик жртвама холокауста постоји у Берлину, гдје му је мјесто. Овдје би требало подићи споменик жртвама НДХ", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана