Колинду на граници са БиХ напао рој стршљенова

Танјуг
Колинду на граници са БиХ напао рој стршљенова

Загреб - Предсједница Колинда Грабар-Китаровић посјетила је ноћас пункт граничне полиције Цетинград, а након поноћног обиласка зелене границе с БиХ у мјесту Бухача изјавила је да се увјерила у високу професионалност и добру опремљеност хрватске полиције.

Она је изнијела утисак да се међународна граница са БиХ веома добро чува и изразила задовољство због добре сарадње хрватске и босанскохерцеговачке полиције јер се брзо и добро реагује приликом међусобних сукоба миграната или покушаја илегалних прелазака границе.

“Увјерила сам се у професионалност полиције, у добру опремљеност захваљујући и Европској унији. Ту су разне летјелице и термовизијске камере и добро се покрива цијела зелена граница”, оцијенила је Грабар-Китаровић која је и сама дио границе прегледала термовизијском камером, која омогућава да се и у мраку јасно види кретање људи.

Како преноси хрватски портал Индеџ, предсједницу је у једном тренутку напао рој стршљенова па се тако и сама увјерила у једну од многобројних опасности које вребају полицију у обављању свог посла.

Хрватска са БиХ има границу дугу нешто мало више од 1.000 км, а Китровић каже да је увјерена да ће се проблем миграција и илегалних покушаја преласка границе наставити.

Оцијенила је да је поступање хрватске полиције на граници у потпуности у складу са ЕУ легислативи, како при чувању границе тако и у поступању с мигрантима који покушавају илегално из БиХ да уђу у Хрватску.

Као разлог за обилазак терена навела је бројне притужбе хрватских грађана уз зелену границу, забринутих због повећаног броја илегалних миграција и страхују за своју сигурност.

Истакла је и да је добила молбу да помогне Великој Кладуши у спречавању оснивања великог мигрантског центрау том граду БиХ до Европске комисије.

Рекла је да они сматрају да добро да на једном мјесту буде концентрисан велик број миграната и траже да се у БиХ на већем подручју изгради више мањих центара, управо због опасности од пораста криминала и напада на људе и имовину.

“Ово је спољна граница Европске уније и Шенгенска граница и ми добром квалитетом надзора граница показујемо спремност на проширење Шенгена на Хрватску”, рекла је Грабар-Китаровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана