Колинда и Вучић послије састанка: Нисмо о прошлости

Танјуг
Колинда и Вучић послије састанка: Нисмо о прошлости

Загреб - Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић навела је послије састанка у Загребу са српским предсједником Александром Вучићем да нису разговарали о прошлости.

Обраћајући се медијима, Грабар Китаровић је рекла да задовољна након данашњег састанка који је, како је рекла припреман мјесецима. "жељела сам да се тај састанак догоди у другачијим околностима, клими, али након ескалације вербалног рата одлучила сам прекинути то и позвати Вучића што прије", казала је она.

Потом је захвалила Вучићу што се одазвао позиву да се побољшају иначе бременити односи Србије и Хрватске, бременити поготово због прошлости коју, како је рекла, за сада нису помињали.

"Наша обевеза као предсједника је да се налазимо, разговарамо, ријешавамо оно што нас раздваја, налазимо пут ка будућности и будућности цијелог региона југоисточне Европе", истакла је хрватска предсједница.

Предсједник Србије Александар Вучић захвалио се хрватској предсједници на срдачној добродошлици. Како је рекао, добро разумије да то за хрватску страну није нимало лак потез.

"Ни за вас није био лак потез, посебно имајући у виду атмосферу која је створена у Загребу, у целој Хрватској. Ја вам честитам на храбрости, уверен сам да ће људи умети да разумеју све наше политичке потезе", рекао је Вучић.

Како је додао, дошао је у Загреб да разговара, да покуша да ријеше проблеме.

"Србија и Хрватска ће морати, желели то сви у Србији и Хрватској или не, да имају много боље односе у будућности. Мораћемо да гледамо у будућност другачијим очима, једни да размишљамо о онима да ли ће наша реч да погоди другу страну и обрнуто", рекао је предсједник Србије и додао да ће две балканске земље имати односе као Шведска и Норвешка.

Како је рекао, са Колиндом Грабар Китаровић разговарао је границама и додао да двије земље имају различит став по том питању.

"Хрватска се позива на катастарске књиге, Србија се позива на закон. Потпуно другачији ставови, покушаћемо да решимо то билатерално у наредне две године, ако не, идемо пред правосудне органе", нагласио је Вучић.

Њих двоје разговарали су о несталима, Вучић је најавио да ће слиједеће недјеље разговарати са представницима удружења несталих из Хрватске.

Такође, како је рекао, разговорали и о припадницима мањина, о европском путу Србије и додао да је захвалан Хрватској на подршци, о економској сарадњи...

"Разговарали смо о регионалним питањима, негде имамо неподељене интересе и то је један од разлога зашто мислим да ће Срби и Хрвати морати озбиљно да разговарају. Неке конкретне ствари смо кренули да решавамо, те резултате осећају Срби који живе у Хрватској и Хрвати који живе у Србији", додао је он.

Када су у питању потпуно другачији ставови, Вучић је навео да је ту и питање о Алојзију Степинцу и Јасеновцу.

"То је страховито болно питање и не бих га даље отварао", рекао је Вучић и захвалио се предсједници Грабар Китаровић што је организовала састанак са кардиналом Јосипом Бозанићем.

Китаровићева је навела и да су се дотакли многих отворених питања: "У многима се нисмо сложили, у некима смо се приближили, а у некима вјерујем да ћемо се приближити. Најбитније је да смо се договорили да ћемо наставити да разговарамо."

Колинда Грабар Китаровић је истакла да је са Вучићем разговарала о питању несталих, које би требало што прије да се реши.

"Има пуно проблема, пуно година је прошло, али ме охрабрује воља господина Вучића да директно разговара са представницима удружења несталих". казала је она и додала да ће се и сама састати са тим удружењима у хрватској, али и у Србији.

Разговарало се, како је истакла, и о мањинама, односно положају Срба у Хрвстакој и обратно, и на томк пољу је начињен искорак. "Главни захтјев Хрватске у вези мањина њихова политичка заступљеност на нивоу државе и покрајине", рекла је предсједница Хрватске и додала да се нада да ће Вучић разговарати с надлежнима у Србији

"Треће питање о ком смо разговарали су правосудна питања. Сложили смо се да владе наставе да разговарају у оквиру рада међудржавних комисија и одговарајућих тијела", казала је она.

Разговарало се и о питању границе. "Наша препорука је да наставимо билатералне разговоре, у наредне двије године, у пријатељском духу...Хрватска подржава Србију у ЕУ и спремни смо да је подржимо у сваком смислу на њеном путу ка ЕУ", казала је Колинда Грабар Китаровић.

Она је додала да се разгиварало и о конкретним пројектима, попут оних како употребити фондове ЕУ да се побољша положај и живот грађана. Као примјер је навела обнову жељезничке пруге Загреб- Винковци- Товарник- Шид- Београд, јер је то јако важно за Хрватску.

Вучић: Нисам никакав четник, ни ја, ни моја породица

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да га "не потресају протести" у Загребу, али се ипак осврнуо на поједине пароле које су носили демонстранти.

Вучић је након састанка са хрватском колегиницом Колиндом Грабар Китаровић рекао да нема проблема да било ко остварује поене тако што њега вређа, али и истакао да "он није никакав четник".

"Видео салм људе са паролама. Писало је 'Коњу, не лажи', па нешто око извињења, 'четник-почетник', 'барабо, врати се у Србију', али нисам се много потресао. Председница (Колинда) Грабар Китаровић ми је приредила добар дочек. Рекли су ми да је било неколико стотина људи, то је нормално у демократиј", рекао је Вучић.

Затим је рекао: "Нисам никакав четник, нико у фамилији ми није био четник. У прошлом рату породица Вучић је страдала, страдала је и у претпрошлом рату, а не знам да је породица учествовала у било каквим злочинима."

Вучић је протесте коментарисао након питања новинара из Србије, а одговор је дала и хрватска предсједница, која је истакла да је "демократски протестовати, али да не може да подржи увреде и говор мржње".

"Имам и поруку за српску јавност: не смемо да допустимо да нам људи са рубова политичког спектра или спектра некаквих размишљања диктирају политику, то радимо ми државници и огромна већина грађана, који подржавају посету предсједника Вучића, јер знамо да морамо да разговарамо о побољшању односа", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана