Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica: Hrvati i Srbi da budu arhitekte mira i saradnje

Agencija
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica: Hrvati i Srbi da budu arhitekte mira i saradnje

Zagreb - Ne krijemo razlike, ali imamo odgovornost za mir i saradnju, poručila je juče predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović govoreći o razgovorima s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Hrvatska i Srbija imaju iza sebe tešku prošlost, ali isto tako imaju i odgovornost za izgradnju nove arhitekture mira i saradnje na jugoistoku Evrope - poručila je predsjednica Hrvatske i izrazila uvjerenje da dvije zemlje mogu graditi dobrosusjedske odnose.

Grabar-Kitarović ističe da je tokom ovonedjeljne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, po svim pitanjima, koja su prepoznata kao ključna i s jedne i s druge strane, ostvaren pomak.

- Predsjednik Vučić i ja svjesni smo naših razlika u pogledima i stavovima. Njih ne krijemo, to smo jasno i rekli tokom izjava za medije u ponedjeljak. No, isto tako, kao šefovi naših država, direktno birani od građana, svjesni smo i naše odgovornosti, posebno prema mladim naraštajima, u izgradnji trajnog mira na ovim prostorima - rekla je ona.

Uvjerena je, kaže, da Hrvatska i Srbija mogu graditi dobrosusjedske odnose, i to držeći se puta koji su obje države zajednički utrle Atinskom deklaracijom i Sporazumom o normalizaciji odnosa.

Grabar-Kitarović napominje da se prošlost neće i ne smije zaboraviti, ali i ukazuje da je vrijeme da se prošlost prepusti istoričarima.

- Kao političari i državnici želimo da idemo naprijed i gledamo u budućnost. Ključno je početi graditi razumijevanje i povjerenje, korak po korak, ma kako malim se on činio. Ako postignemo o takvom novom pristupu istinsko razumijevanje, na svim odgovarajućim nivoima, onda sam uvjerena da nema problema koji ne možemo riješiti - ističe ona.

Kako upozorava, to se sigurno ne može dogoditi preko noći, ali je, naglašava, potrebno krenuti - makar i malim koracima.

O protestima

U komentaru na proteste u Zagrebu povodom dvodnevne Vučićeve posjete, ona kaže da u tim protestima nisu učestvovale ni udovice hrvatskih veterana, ni hrvatski veterani, već "pojedinci s rubova političkog spektra koji ne prihvataju proces dijaloga i, u krajnjoj liniji, pa makar i u uvjerenju da brane hrvatske interese, čine štetu Hrvatskoj".

Osvrnuvši se na rješavanje pitanja nestalih, kaže da je proces traženja nestalih došao do tačke kada se može dalje pokrenuti samo snažnom političkom voljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana