Колинда Грабар-Китаровић, хрватска предсједница: Хрвати и Срби да буду архитекте мира и сарадње

Агенција
Колинда Грабар-Китаровић, хрватска предсједница: Хрвати и Срби да буду архитекте мира и сарадње

Загреб - Не кријемо разлике, али имамо одговорност за мир и сарадњу, поручила је јуче предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић говорећи о разговорима с предсједником Србије Александром Вучићем.

- Хрватска и Србија имају иза себе тешку прошлост, али исто тако имају и одговорност за изградњу нове архитектуре мира и сарадње на југоистоку Европе - поручила је предсједница Хрватске и изразила увјерење да двије земље могу градити добросусједске односе.

Грабар-Китаровић истиче да је током овонедјељне посјете предсједника Србије Александра Вучића Хрватској, по свим питањима, која су препозната као кључна и с једне и с друге стране, остварен помак.

- Предсједник Вучић и ја свјесни смо наших разлика у погледима и ставовима. Њих не кријемо, то смо јасно и рекли током изјава за медије у понедјељак. Но, исто тако, као шефови наших држава, директно бирани од грађана, свјесни смо и наше одговорности, посебно према младим нараштајима, у изградњи трајног мира на овим просторима - рекла је она.

Увјерена је, каже, да Хрватска и Србија могу градити добросусједске односе, и то држећи се пута који су обје државе заједнички утрле Атинском декларацијом и Споразумом о нормализацији односа.

Грабар-Китаровић напомиње да се прошлост неће и не смије заборавити, али и указује да је вријеме да се прошлост препусти историчарима.

- Као политичари и државници желимо да идемо напријед и гледамо у будућност. Кључно је почети градити разумијевање и повјерење, корак по корак, ма како малим се он чинио. Ако постигнемо о таквом новом приступу истинско разумијевање, на свим одговарајућим нивоима, онда сам увјерена да нема проблема који не можемо ријешити - истиче она.

Како упозорава, то се сигурно не може догодити преко ноћи, али је, наглашава, потребно кренути - макар и малим корацима.

О протестима

У коментару на протесте у Загребу поводом дводневне Вучићеве посјете, она каже да у тим протестима нису учествовале ни удовице хрватских ветерана, ни хрватски ветерани, већ "појединци с рубова политичког спектра који не прихватају процес дијалога и, у крајњој линији, па макар и у увјерењу да бране хрватске интересе, чине штету Хрватској".

Осврнувши се на рјешавање питања несталих, каже да је процес тражења несталих дошао до тачке када се може даље покренути само снажном политичком вољом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана