Klasić: Slave ustaške zločince, a ćute o antifašistima

Srna
Klasić: Slave ustaške zločince, a ćute o antifašistima

Zagreb - Ustaše su za dio hrvatske javnosti postale “romantične hrvatske patriote i borci za hrvatsku državu”, a borce protiv fašizma niko ne pominje, upozorava hrvatski istoričar Hrvoje Klasić.

“Po ko zna koji put uspjeli smo učiniti sve suprotno onome što bi trebalo biti normalno i logično”, ističe Klasić.


On naglašava da su proglašeni “neprijateljima” mladići i djevojke koji su dali živote u borbi protiv okupacije, rasnih zakona, koncentracionih logora, masovnih ubijanja i protjerivanja.

“Umjesto da svojim primjerom predstavljaju uzor mladima u Hrvatskoj i širom Evrope, početkom devedesetih su ponovo, kao i pedeset godina ranije, proglašeni neprijateljima, a na ustaše se gleda kao na romantične borce za Hrvatsku”, ističe hrvatski istoričar.

Da sve bude gore, podsjeća on, oni koji su na vlast u Hrvatskoj 1941. godine došli isključivo voljom Adolfa Hitlera i Benita Musolinija i koji su sve vrijeme rata bili njihovi vjerni saveznici postali su danas - “borci za hrvatsku državu”.

“Oni koji su u sprovođenju Holokausta i genocida nad vlastitim stanovništvom pokazali surovost teško uporedivu sa bilo kojim drugim primjerom, u međuvremenu su postali žromantične hrvatske patriotež”, naglašava Klasić.

I dok cijeli demokratski svijet, strani političari i relevantni svjetski istoričari Nezavisnu Državu Hrvatsku smatraju Hitlerovom marionetskom državom, a ustaški režim zločinačkim, dio hrvatskog društva, uključujući i neke političke funkcionere, nije siguran šta je “prava istina”.

“I neće ni biti, dok god tu žistinuž traži u izjavama pjevača, fudbalera i političara opšte prakse, a ne u knjigama i naučnim radovima svjetski relevantnih istoričara”, poručuje Klasić, a prenose hrvatski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana