Класић: Славе усташке злочинце, а ћуте о антифашистима

Срна
Класић: Славе усташке злочинце, а ћуте о антифашистима

Загреб - Усташе су за дио хрватске јавности постале “романтичне хрватске патриоте и борци за хрватску државу”, а борце против фашизма нико не помиње, упозорава хрватски историчар Хрвоје Класић.

“По ко зна који пут успјели смо учинити све супротно ономе што би требало бити нормално и логично”, истиче Класић.


Он наглашава да су проглашени “непријатељима” младићи и дјевојке који су дали животе у борби против окупације, расних закона, концентрационих логора, масовних убијања и протјеривања.

“Умјесто да својим примјером представљају узор младима у Хрватској и широм Европе, почетком деведесетих су поново, као и педесет година раније, проглашени непријатељима, а на усташе се гледа као на романтичне борце за Хрватску”, истиче хрватски историчар.

Да све буде горе, подсјећа он, они који су на власт у Хрватској 1941. године дошли искључиво вољом Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија и који су све вријеме рата били њихови вјерни савезници постали су данас - “борци за хрватску државу”.

“Они који су у спровођењу Холокауста и геноцида над властитим становништвом показали суровост тешко упоредиву са било којим другим примјером, у међувремену су постали жромантичне хрватске патриотеж”, наглашава Класић.

И док цијели демократски свијет, страни политичари и релевантни свјетски историчари Независну Државу Хрватску сматрају Хитлеровом марионетском државом, а усташки режим злочиначким, дио хрватског друштва, укључујући и неке политичке функционере, није сигуран шта је “права истина”.

“И неће ни бити, док год ту жистинуж тражи у изјавама пјевача, фудбалера и политичара опште праксе, а не у књигама и научним радовима свјетски релевантних историчара”, поручује Класић, а преносе хрватски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана