Kitarović: Zbog Slovenaca može doći do eskalacije

Srna
Kitarović: Zbog Slovenaca može doći do eskalacije

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović smatra da se Slovenija slanjem kazni hrvatskim ribarima neodgovorno ponaša zbog čega može doći do eskalacije situacije.Kitarovićeva je rekla da nije htjela da dođe do toga, te da Hrvatska neprestano zagovara razgovor i dogovor.

"Dali smo i prijedloge rješenja za koje držim da bi Sloveniji mogli biti prihvatljivi. Ovo može samo eskalirati i stanje naravno nije dobro da se u sve to uvlače naši i slovenački ribari, da na kraju građani na terenu stradaju zbog toga", navela je Kitarovićeva.


Komentarišući odluku hrvatske policije da uputi kazne slovenačkim ribarima koji su prešli liniju razgraničenja u Piranskom zalivu, Kitarovićeva je rekla da je Hrvatska odgovorila istom mjerom, na jedini način kojim u međunarodnom pravu može napraviti - reciprocitetom.

Slovenačka policija saopštila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, te da će naredne sedmice nastaviti na sličan način da provodi zakon.

U međuvremenu, hrvatska policija poslala je kazne na adrese osam slovenačkih ribara koji učestalo prelaze granicu van graničnog prijelaza bez odobrenja.

Slovenija je 30. decembra počela da primjenjuje arbitražnu odluku o granici sa Hrvatskom, prema kojoj joj pripada 80 odsto Piranskog zaliva i dobila je koridor do međunarodnih voda. Hrvatska, koja je prije saopštavanja odluke izašla iz postupka arbitraže, ne priznaje odluku Arbitražnog suda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana