Карађорђевићи траже дио Светог Стефана од Црне Горе

Танјуг
Карађорђевићи траже дио Светог Стефана од Црне Горе

Подгорица - Принц Александар Карађорђевић тражи од Црне Горе да му буде враћена имовина на Светом Стефану, будући да је дио земљишта између луксузних вила од 13.293 метара квадратних обиљежено за реституцију краљевској породици, преносе црногорски медији.

Ријеч је о дворишту града хотела између луксузних вила које се налазе на острву, а Карађорђевићи су реституцијом обухватили и вилу Милочер, готово комплетан Милочерски парк, те парцеле у Пржну, на коме је изграђен хотел "Краљичина плажа", као и оне на којима се планира изградња депаданса будућег хотела.

Земљиште које Карађорђевићи потражују обухвата и земљишни комплекс од близу пет хиљада квадратних метара изнад Милочерског парка, који тренутно припада Првој банци, породице укановић.

Принц Александар Карађордевић, његова супруга принцеза Катарина и остали насљедници су посредством својих адвоката седмог априла 2005. године поднијели захтјев да се врати цјелокупна имовина Карађорђевићима у Црној Гори.

Имовину поред љетњиковца - садашње виле Милоцер, помоћних објеката и земљишта у Милоцеру, винограда, обора, вртова, пашњака, у околини, чине и плац са родном кућом краља Александра на Цетињу и дворац "Љесковац" на Ријеци Црнојевића.

Комисија за поврат и обештећење општине Будва одбила је захтјев Карађорђевића 2007, а потом је, након пребацивања надлежности на Регионалну комисију за поврат у Бару, поновљена одлука будванске комисије.

Карађорђевићима је имовина одузета 8. марта 1947. године одлуком тадашње Народне скупштине ФНРЈ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана