Kako je Gruevski izašao iz Makedonije?

Agencije
Kako je Gruevski izašao iz Makedonije?

Skoplje - Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da bivši premijer Nikola Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima.

Nakon što se Gruevski oglasio putem Fejsbuka da je u Mađarskoj, gdje je zatražio politički azil, u tom resoru istažuju da je nalog na toj društvenoj mreži vjerodostojan ili je smišljen da obmane potragu za bivšim liderom najuticajnije opozicione VMRO-DPMNE.

Inače, Gruevskom je prošle godine oduzet pasoš.

Makedonija je za Gruevskim raspisala potjernicu nakon što se on nije u roku javio na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od dvije godine. Gruevski je osumnjičen u još tri spora koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo u Skoplju.

Na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne Gruevski je trebalo da se javi 8. novembra.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dvije godine zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i kupovine blindiranog "Mercedesa", čime je oštetio državni budžet.

On je osumnjičen u još tri slučaja koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo. Pošto se 8. novembra nije javio na izdržavanje kazne, makedonske vlasti su juče raspisale nacionalnu, a danas i međunarodnu poternicu. Do oglašavanja na Fejsbuku niko, pa ni u njegovoj VMRO-DMNE, gdje je počasni predsjednik, tvrde da ne znaju gdje se nalazi Gruevski.

Portparol te stranke izjavio je ranije danas da ne zna gdje je Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nema informacije o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj. Portparol Dimče Arsovski je rekao da je od partijskih kolega čuo da je Gruevski u Mađarskoj i da je tamo zatražio politički azil. "Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj", napisao je Gruevski na svom Fejsbuk profilu.

On je dodao da je posljenjih nekoliko dana dobijao prijetnje po život.

"Uvijek ću ostati vjeran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski. Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je da Gruevski iz zemlje nije izašao na regularnim graničnim prelazima.

Gruevskom je u okviru sudskih postupaka koji se protiv njega vode u Makedoniji pasoš oduzet još prošle godine. Inače, u tom resoru istažuju da li je Fejsbuk nalog putem kojeg se oglasio bivši premijer vjerodostojan ili je smišljen da obmane potragu za bivšim političkim liderom.

Premijer Zoran Zaev najprije je ranije danas izjavio da ne vjeruje da će Gruevski dozvoliti da ga hapse, a kasnije, nakon objave na Fejsbuku, izjavio je da najprije treba nepobitno utvrditi da li je njegov prethodnig napustio zemlju kako bi se se znalo da li je, kako je rekao, u bjekstvu ili nije. "Ne znamo da li se radi o bjekstvu ili ne. To treba da se utvrdi", rekao je Zaev novinrima.

Zaev je ponovio da vlast nema namjeru da se miješa u rad pravosuđa i apelovao na druge da to ne čine. "Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primijenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda", rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima. Zaev je takođe rekao da ne može da utvrđuje ko je odgovoran, jer institucije postupaju onako kako se i do sada radilo.

Mađarske vlasti, prenose makedonski mediji, za sada nisu potvrdile, ni demantovale da li je Gruevski od njih zatražio politički azil.

S druge strane makedonsko Ministrstvo pravde čeka zvanično obaviještenje od policije o tome gdje se nalazi Gruevski da bi, kako kažu, odlučili o načinu postupanja prema drugim osumnjičenima i optuženima u više predmeta koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo protiv predstavnika bivše vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana