Како је Груевски изашао из Македоније?

Агенције
Како је Груевски изашао из Македоније?

Скопље - Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да бивши премијер Никола Груевски из земље није изашао на регуларним граничним прелазима.

Након што се Груевски огласио путем Фејсбука да је у Мађарској, гдје је затражио политички азил, у том ресору истажују да је налог на тој друштвеној мрежи вјеродостојан или је смишљен да обмане потрагу за бившим лидером најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Иначе, Груевском је прошле године одузет пасош.

Македонија је за Груевским расписала потјерницу након што се он није у року јавио на издржавање затворске казне у трајању од двије године. Груевски је осумњичен у још три спора које је покренуло Специјално тужилаштво у Скопљу.

На издржавање двогодишње затворске казне Груевски је требало да се јави 8. новембра.

Груевски је правоснажно осуђен на двије године затвора због злоупотребе службеног положаја и куповине блиндираног "Мерцедеса", чиме је оштетио државни буџет.

Он је осумњичен у још три случаја које је покренуло Специјално тужилаштво. Пошто се 8. новембра није јавио на издржавање казне, македонске власти су јуче расписале националну, а данас и међународну потерницу. До оглашавања на Фејсбуку нико, па ни у његовој ВМРО-ДМНЕ, гдје је почасни предсједник, тврде да не знају гдје се налази Груевски.

Портпарол те странке изјавио је раније данас да не зна гдје је Груевски и да та најутицајнија опозициона македонска партија нема информације о томе да се бивши премијер налази у Мађарској. Портпарол Димче Арсовски је рекао да је од партијских колега чуо да је Груевски у Мађарској и да је тамо затражио политички азил. "Ја сам у Будимпешти и затражио сам политички азил од власти у Мађарској", написао је Груевски на свом Фејсбук профилу.

Он је додао да је посљењих неколико дана добијао пријетње по живот.

"Увијек ћу остати вјеран Македонији. Никада нећу одступити", поручио је Груевски. Министарство унутрашњих послова Македоније саопштило је да Груевски из земље није изашао на регуларним граничним прелазима.

Груевском је у оквиру судских поступака који се против њега воде у Македонији пасош одузет још прошле године. Иначе, у том ресору истажују да ли је Фејсбук налог путем којег се огласио бивши премијер вјеродостојан или је смишљен да обмане потрагу за бившим политичким лидером.

Премијер Зоран Заев најприје је раније данас изјавио да не вјерује да ће Груевски дозволити да га хапсе, а касније, након објаве на Фејсбуку, изјавио је да најприје треба непобитно утврдити да ли је његов претходниг напустио земљу како би се се знало да ли је, како је рекао, у бјекству или није. "Не знамо да ли се ради о бјекству или не. То треба да се утврди", рекао је Заев новинрима.

Заев је поновио да власт нема намјеру да се мијеша у рад правосуђа и апеловао на друге да то не чине. "Полиција није имала право без судског акта да ускрати слободу Груевском, нити да га прати или нешто примијењује. О томе мора да постоје упутства суда", рекао је Заев одговарајући на питање ко је одговоран што Груевски и даље није доступан судским и полицијским органима. Заев је такође рекао да не може да утврђује ко је одговоран, јер институције поступају онако како се и до сада радило.

Мађарске власти, преносе македонски медији, за сада нису потврдиле, ни демантовале да ли је Груевски од њих затражио политички азил.

С друге стране македонско Министрство правде чека званично обавијештење од полиције о томе гдје се налази Груевски да би, како кажу, одлучили о начину поступања према другим осумњиченима и оптуженима у више предмета која је покренуло Специјално тужилаштво против представника бивше власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана