Израелски предсједник наредне седмице у Београду и Јасеновцу

Срна
Израелски предсједник наредне седмице у Београду и Јасеновцу

Предсједник Израела Рувен Ривлин посјетиће наредне седмице Србију, а претходно ће боравити у Хрватској, гдје ће обићи некадашњи усташки логор смрти Јасеновац, пише Џерузалем пост.

Израелског предсједника ће у Београду примити предсједник Србије Александар Вучић, а састаће се и са предсједником Народне скупштине Србије Мајом Гојковић.

Ривлин ће у Србији присуствовати именовању нове улице, која ће носити име Бењамина Зеева /Теодора/ Херцла, кога, иако је преминуо прије оснивања модерне јеврејске државе, сматрају оцем државе Израел.

Тиме ће се, како се наводи, обиљежити чињеница да су Херцлови родитељи рођени и живјели у Земуну у вријеме када је тај дио Београда припадао Хабзбуршкој монархији.

Џерузалем пост указује да ће тај догађај имати “посебан одјек”, имајући у виду скорашња политичка дешавања у Израелу.

Ривлин ће у једнодневну посјету Србији стићи у четвртак ујутро, 26. јула, по завршетку посјете Хрватској.

У Загреб стиже у понедјељак увече, 23. јула, у пратњи министра привреде Елија Коена и министра пољопривреде Урија Ариела, заједно са трговинском и привредном делегацијом из Израела.

Ривлин ће се у Хрватској састати са предсједником те земље Колиндом Грабар Китаровић, премијером Андрејем Пленковићем и другим званичницима.

Предвиђено је да током боравка у Хрватској посјети подручје некадашњег усташког логора смрти Јасеновац.

“Логор који су успоставиле усташе 1941. године, био је познат по нехуманости и дивљаштву према жртвама”, наводи Џерузалем пост.

Лист указује да се број убијених у Јасеновцу процјењује од 600.000 до 1,4 милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана