Izglasane ustavne promjene u Makedoniji

Srna
Izglasane ustavne promjene u Makedoniji

Skoplje - Makedonsko Sobranje podržalo je ustavne promjene poslije kojih će Makedonija promijeniti ime u Republika Sjeverna Makedonija, dok će Grčka za uzvrat odblokirati evroatlantske integracije te države.

Na sjednici održanoj kasno sinoć "za" je glasalo 80 poslanika makedonskog parlamenta, među kojima i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE.


Premijer Zoran Zaev nešto prije ponoći čestitao je građanima, navodeći da je "misija uspješno obavljena".

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je na konferenciji za novinare održanoj u ponoć da je inicijativa za promjenu Ustava izglasana pod pritiskom i na sramotan način koji će ostati upamćen.

"Ovo je najgori dan u makedonskoj istoriji, crni petak", rekao je Mickoski i dodak da je najveći neprijatelj evropskih vrijednosti Zaev, koji je do ustavne revizije došao kršenjem demokratije.

On je poručio da ta stranka neće odustati od zahtjeva za održavanjem vanrednih parlamentarnih izbora i dodao da je siguran da će na tim izborima odnijeti pobjedu, a Zaev će, kako je rekao, dobiti zasluženu kaznu.

Mickoski je potvrdio da su poslanici njegove stranke, koji su glasali za ustavne promjene, po kratkom postupku isključeni iz članstva VMRO-DPMNE.

Makedonski mediji prenose da su poslanici VMRO-DPMNE vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati na glasanje, a jedan od njih je bio i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

Grčki premijer Aleksis Cipras čestitao je Zaevu na dvotrećinskom usvajanju izmjena Ustava u Sobranju radi implementacije Prespanskog dogovora.

"To je veliki korak ka zajedničkom uspjehu, veoma važnom koraku za mirnu i prosperitetnu budućnost naših naroda", napisao je grčki premijer na svom "Tviter" nalogu.

Medijator u sporu Grčke i Makedonije oko imena Metju Nimic pozdravio je usvajanje ustavnih promjena u parlamentu.

"Ovo je dobar napredak, ne samo za vašu državu, nego i za region i za Evropu", rekao je Nimic za "Glas Amerike".

U nastavku procedure, predsjednik parlamenta Talat Džaferi bi trebalo da u roku od 15 dana pripremi Nacrt izmijenjenog Ustava Makedonije.

Sporazum, koji su u julu potpisali Zaev i Cipras, Makedoniji otvara put za članastvo u NATO i EU, a spor zbog imena Republika Makedonija trajao je 27 godina.

Makedonija je juče u Briselu zvanično otvorila pregovore o priključenju toj sjevernoatlantskoj alijansi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana