Изгласане уставне промјене у Македонији

Срна
Изгласане уставне промјене у Македонији

Скопље - Македонско Собрање подржало је уставне промјене послије којих ће Македонија промијенити име у Република Сјеверна Македонија, док ће Грчка за узврат одблокирати евроатлантске интеграције те државе.

На сједници одржаној касно синоћ "за" је гласало 80 посланика македонског парламента, међу којима и осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.


Премијер Зоран Заев нешто прије поноћи честитао је грађанима, наводећи да је "мисија успјешно обављена".

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски рекао је на конференцији за новинаре одржаној у поноћ да је иницијатива за промјену Устава изгласана под притиском и на срамотан начин који ће остати упамћен.

"Ово је најгори дан у македонској историји, црни петак", рекао је Мицкоски и додак да је највећи непријатељ европских вриједности Заев, који је до уставне ревизије дошао кршењем демократије.

Он је поручио да та странка неће одустати од захтјева за одржавањем ванредних парламентарних избора и додао да је сигуран да ће на тим изборима однијети побједу, а Заев ће, како је рекао, добити заслужену казну.

Мицкоски је потврдио да су посланици његове странке, који су гласали за уставне промјене, по кратком поступку искључени из чланства ВМРО-ДПМНЕ.

Македонски медији преносе да су посланици ВМРО-ДПМНЕ владајућој већини поставили четири услова под којима ће пристати на гласање, а један од њих је био и амнестија за оптужене за изазивање насиља крајем априла прошле године у Собрању.

Грчки премијер Алексис Ципрас честитао је Заеву на двотрећинском усвајању измјена Устава у Собрању ради имплементације Преспанског договора.

"То је велики корак ка заједничком успјеху, веома важном кораку за мирну и просперитетну будућност наших народа", написао је грчки премијер на свом "Твитер" налогу.

Медијатор у спору Грчке и Македоније око имена Метју Нимиц поздравио је усвајање уставних промјена у парламенту.

"Ово је добар напредак, не само за вашу државу, него и за регион и за Европу", рекао је Нимиц за "Глас Америке".

У наставку процедуре, предсједник парламента Талат Џафери би требало да у року од 15 дана припреми Нацрт измијењеног Устава Македоније.

Споразум, који су у јулу потписали Заев и Ципрас, Македонији отвара пут за чланаство у НАТО и ЕУ, а спор због имена Република Македонија трајао је 27 година.

Македонија је јуче у Бриселу званично отворила преговоре о прикључењу тој сјеверноатлантској алијанси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана