Ivanov na 14 strana obrazložio zašto nije potpisao zakon o jezicima

Srna
Ivanov na 14 strana obrazložio zašto nije potpisao zakon o jezicima

Skoplje - Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov uputio je pismo Sobranju u kojem je na 14 strana obrazložio zašto je uložio veto na Zakon o upotrebi jezika kojim se uvodi veća zastupljenost albanskog jezika u zemlji.

Ivanov je naveo sve dijelove, članove i stavove Zakona o upotrebi jezika kojima se, prema njemu, krši Ustav, a on smatra da je čak 19 članova ovog zakona protivustavno.


On je naglasio da je prilikom usvajanja ovog zakona u parlamentu zloupotrijebljena evropska zastava da bi prostom većinom bio donesen zakon kojim se mijenjaju sistemski zakoni, a koji se donose dvotrećinskom većinom.

Zakon o upotrebi jezika usvojen je 11 januara.

Nakon što je Ivanov vratio zakon Sobranju na ponovno razmatranje predsjednik parlamenta Talat Džaferi stavio ga je na dnevni red plenarne sjednice zakazane za 29. januar.

Ukoliko ovaj zakon bude izglasan i drugi put bez izmjena predsjednik nema pravo veta.

Ukoliko zakon bude usvojen albanski će postati drugi službeni jezik u Makedoniji. On će omogućiti da između 450 i 500 hiljada pripadnika albanske zajednice koristi svoj jezik u državnoj administraciji, zdravstvu, pravosuđu i policiji.

Albanski jezik do sada je službeno korišćen samo u opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom.

U Makedoniji, u kojoj živi oko dva miliona stanovnika, na vlasti je koaliciona vlada koju čine Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ i najveća politička formacija makedonskih Albanaca - Demokratska unija za integraciju /DUI/.

Usvajanje zakona o jezicima bio je jedan od zahtjeva DUI za formiranje koalicione vlade čiji je predsjednik Zoran Zaev.

Opozicija je u javnoj raspravi ukazivala na posljedice usvajanja ovog zakona, a predlagači da je to veoma važno za evropske integracije i da svaka zajednica može da koristi svoj jezik.

Navođen je primjer samoproglašenog Kosova gdje su u službenoj upotrebi tri jezika - albanski, srpski i turski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana