Иницијатива младих за људска права Хрватске: Државници треба да се извине жртвама “Олује”

Агенције
Иницијатива младих за људска права Хрватске: Државници треба да се извине жртвама “Олује”

Загреб - Иницијатива младих за људска права у Хрватској позвала је јуче предсједницу Колинду Грабар-Китаровић и премијера Андреја Пленковића да упуте извињење жртвама злочина почињених за вријеме и након војно-полицијске операције “Олуја”.

Иницијатива оцјењује да се однос политичара према жртвама “Олује” погоршава из године у годину.

- Дужност извињења државног врха првенствено је важна жртвама злочина, а потом и друштву у цјелини - поручују из Иницијативе младих за људска права.

Истичу да за 23 године након завршетка рата ниједан високи државни службеник није упутио искрено извињење жртвама злочина и тешких кршења људских права, за које је без сумње утврђено да су их починили припадници институција Републике Хрватске или јединица под контролом Хрватске.

Представници Иницијативе представили су и приручник за политичаре “Како се извинити за злочине”, намијењен свим политичарима и позвали грађане да потпишу онлајн петицију “ИСПРИКА коју је покренула та иницијатива.

Као повод за објављивање приручника наведено је неразумијевање хрватских политичара за дужност адресирања злочина из прошлости за које одговорност сноси Хрватска.

При том је наглашено да одговорност не представља кривицу народа и државе, већ појединаца, те се она утврђује осуђујућом пресудом, а одговорност политичара, друштва и сваког грађанина је да осуде те злочине.

У Иницијативи сматрају да извињење највишег државног врха може снажно допринијети помирењу држава и друштава, препознавању патње преживјелих и породица жртава злочина, као и враћању њиховог достојанства.

У саопштењу се каже да искрено извињење високих државних представника показује и да друштво има снаге да се суочи с прошлошћу, призна и осуди нехумана дјела.

Током “Олује” из Хрватске је протјерано 250.000 Срба, док је више хиљада њих убијено или се воде као нестали.

Славље

Војну акцију “Олуја” Хрватска ће обиљежити великом “прославом” на книнској тврђави, уз ордене за генерале Анту Готовину и Ивана Маркача, али и уз фудбалски меч репрезентативаца Хрватске и “бранитеља”.

Програм ће почети на книнском стадиону ревијалном утакмицом између “бранитеља”, припадника Хрватске војске и полиције, и репрезентације са селектором Златком Далићем на челу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана