Imitirao političare pa postao premijer Slovenije

Glas Srpske
Imitirao političare pa postao premijer Slovenije

Ljubljana - Marjan Šarec, bivši gradonačelnik koji je prije nego što je ušao u političke vode bio poznat kao imitator političara, predvodiće prvu slovenačku manjinsku Vladu.

Sa 40 godina najmlađi je premijer Slovenije. Poslanici slovenačkog parlamenta izglasali su u četvrtak uveče novu vladu lijevog centra. Šarec, koji će u decembru napuniti 41 godinu, osnovao je prije četiri godine Listu sa kojom je izašao na lokalne izbore u svom rodnom mjestu Kamniku. Dva puta je bio gradonačelnik Kamnika pošto je 2010. i 2014. godine pobijedio sa osvojenih 63 odsto glasova.

Ovog političkog “novajliju” javnost je prvo upoznala kao komičara. Šarec je diplomirao glumu 2001. godine, poslije čega je počeo da radi na RTV Slovenija. Šarec je odlično imitirao predsjednike Janeza Drnovšeka i Danila Tirka, lidera Demokratske partije Janeza Janšu i lidera Partije penzionera Karla Erjavca.

“Oživio” je i Ivana Serpentinšeka, jednog od najpopularnijih izmišljenih likova koji je privlačio gledaoce u udarnom televizijskom terminu. Serpentinšek je iskren, prostodušan, džangrizavi starac koji voli da se šali na račun žena. Iako je napustio glumu čim je postao gradonačelnik, mnogima je bilo teško da odvoje Šarca od njegovog prvobitnog poziva pa je zato često prozivan da je “klovn i žutokljunac” ili, u najboljem slučaju, populista koji nudi pojednostavljena rješenja.

Ipak, Šarec je ambiciozan i čini se da je odavno zacrtao da postane premijer, navode slovenački mediji ističući da, po svemu sudeći, i brzo uči. Šarec, katolik i vatrogasac volonter, živi u malom selu u blizini Kamnika na sjeveru Slovenije. Žena mu je učiteljica i imaju dvije kćerke. S porodicom živi u kući koju je naslijedio od roditelja koji su ga usvojili. U domaćinstvu ima i stari traktor.

Nakon glasanja u parlamentu Šarec je izjavio da je njegova vlada “dostojna povjerenja” i da će odmah “prionuti na posao”. Novoj vladi će se, kako je rekao, suditi prema onome što bude postigla.

Pregovori

Duže od tri mjeseca nakon parlamentarnih izbora u Sloveniji i neuspjeha Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše da formira vladu, nju je formiralo pet stranaka okupljenih u koaliciju oko Liste Marjana Šarca. U novoj vladi su i dvojica bivših premijera, Miro Cerar i Alenka Bratušek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana