I Srbi bojkotuju komemoraciju koju organizuje Hrvatska u Jasenovcu

Tanjug
I Srbi bojkotuju komemoraciju koju organizuje Hrvatska u Jasenovcu

Zagreb - Srpsko narodno vijeće pridružilo se predstavnicima jevrejskih opština i antifašista koji su ranije potvrdili da, četvrtu godinu zaredom, neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu, 14. aprila.

“Država nije preduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu, te revizionizam”, rekao je Saša Milošević, zamjenik predsednika SNV-a za “Novosti”, glasilo Srba u Hrvatskoj.

Upravo suprotno, tvrdi Milošević, nizom mjera poput podrške negacionističkim i revizionističkim udruženjima i njihovim publikacijama, tolerisanjem govora mržnje, relativizovanjem stradanja naroda žrtava i mitologizacijom stradanja nakon rata te neadekvatnom obrazovnom politikom, država je direktno doprinijela tome da ove pojave postaju dominantne u hrvatskom društvu.

“Očito postoje dva duboko suprotstavljena stava o tim stvarima. Uz takve velike razlike i u takvoj društvenoj klimi, mi ne možemo i ne trebamo ići zajedno u Jasenovac”, zaključio je Milošević.

On je najavio da će srpska, jevrejska i romska manjina, te antifašisti, svoju komemoraciju održati u petak 12. aprila. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana