Хрвоје Класић: Све у вези са НДХ треба забранити у Хрватској

Глас Српске
Хрвоје Класић: Све у вези са НДХ треба забранити у Хрватској

Загреб - Владина Комисија за суочавање с прошлошћу треба да до четвртка премијеру Андреју Пленковићу достави препоруке о томе како се односити према симболима прошлости - из периода комунизма и НДХ, а историчар Хрвоје Класић каже да црвена звијезда петокрака никако не би смјела да буде забрањена.

Класић каже да све у вези са НДХ и усташким покретом мора бити забрањено.

- Сви југословенски симболи морају остати слободни. У демократском друштву суочавање с прошлошћу је демократски процес у којем треба да учествују стручњаци. У таквом процесу, наравно, не може бити недодирљивих појединаца. Нема пожељне или непожељне историје, треба сагледати историјске чињенице и на основу њих донијети одлуку која је праведна и поштена - рекао је Класић.

На питање треба ли забранити коришћење петокраке, Класић је резолутно одговорио - не.

- Црвену звијезду петокраку сигурно не треба забранити, као ни било које обиљежје везано за комунистички период. У тој држави било је кршења људских права, било је и убистава и недемократских поступака, то је чињеница, али је исто тако чињеница и да је под крстом у име Исуса Христа почињен велики број злочина кроз инквизицију и крсташке ратове па нико није доводио у питање забрану хришћанства - рекао је.

Под црвеном звијездом гинули су млади Хрвати и Хрватице у Југославији и Хрватској, каже Класић и додаје да не треба бјежати од те чињенице.

- И гинули су заједно за бољи свијет и боље друштво. Ако гледамо период Хрватске у социјалистичкој Југославији, то је период који је милионима људи донио бољи живот, што не значи да није било оних који су патили - навео је.

Што се тиче НДХ и усташког режима, Класић сматра би све у вези са тим периодом требало строго забранити.

- Кад говоримо о НДХ и усташком покрету, ту говоримо искључиво о злочиначком режиму који у Хрватској долази на власт заслугама Адолфа Хитлера и Бенита Мусолинија. Од самог почетка тај квислиншки режим се обрачунава не само с противницима режима него и с људима који су били друге националности, вјере или боје коже - рекао је Класић.

Кажњавање

Хрвоје Класић напомиње да у већини земаља нацистички симболи нису забрањени, али свијест о томе одстоји и кажњиво је њихово величање.

- Нема усташа у Хрватској, али има јако пуно људи који негирају усташке злочине и величају усташке вође. Онај ко толерише злочине из прошлости, кажу психолози, тај је спреман да их толерише можда и у будућности - навео је он.

Сматра и да је комисија на себе узела тешко бреме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана