Хрватска влада повећала квоту за запошљавање страних радника

Агенције
Хрватска влада повећала квоту за запошљавање страних радника

Загреб - Хрватска влада је у сриједу повећала квоту дозвола за запошљавање странаца за календарску 2019. годину, повећавши за двије хиљаде радника квоте за туризам и угоститељство те за хиљаду радника за грађевинарство.

Умјесто досад утврђене укупне годишње квоте дозвола за запошљавање странаца за календарску годину 2019. од 65.100 страних радника, утврђена нова квота од 68.100 радника.

За угоститељство и туризам квота се повећава за двије хиљаде радника и то с 10.611 на 12.611, с могућношћу ангажмана још хиљаду радника, а за грађевинарство се квота повећава за хиљаду радника, са 17.800 на 18.800 и евентуално још хиљаду.

Додатне квоте од по хиљаду радника могу се користити под условом да у евиденцији Хрватског завода за запошљавање нема расположивих радника тражених занимањима.

Утврђена је и годишња квота дозвола за сезонски рад, која износи 8.340 дозвола (до сада 6.540), од чега за сезонски рад у туризму и угоститељству 6.800, а у пољопривреди и шумарству 1.540 дозвола, јавља Хина. 

Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је да се ради о логичној одлуци, након што је Влада учинила све да ангажује домаће раднике и незапослене грађане те незапосленима омогући повратак на тржиште рада.

“Ово је тренутак у којему за свакога онога тко жели радити има посла, али зато мора имати адекватну плаћу, али с обзиром на потребе туристичкога сектора и раскорак који постоји у расположивим радним мјестима и онима који се јављају на натјечаје, ово је начин да сезона буде успјешна”, рекао је Пленковић.

Координација угоститеља Хрватске апеловала је на Владу РХ да се суочи с озбиљношћу ситуације те да хитно донесе одлуку о додатних 5000 квота у сектору туризма и угоститељства, а захтјевима за рјешавање проблема недостатка радника у сезони су се придружили и Удруга хрватских путничких агенција (УХПА) и Удружење путничких агенција ХГК. 

На проблем недостатка радника протекла два дана упозоравају и из Хрватске господарске коморе, чији је предсједник Лука Буриловић најавио како ће нови закон о странцима укинути квоте и дозволити компанијама да запошљавају колико год радника требају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана