Хебранг постао саучесник у усташким злочинима

Вељко Зељковић
Хебранг постао саучесник у усташким злочинима

Бањалука - Некадашњи сарадник Фрање Туђмана и бивши хрватски министар одбране Андрија Хебранг назвао је фантомским велебитске јаме у које су током Независне државе Хрватске бацани Срби, те подржао историјски ревизионизам публицисте Романа Лељка који у својим књигама тврди да у Јасеновцу “људи нису убијани већ спасавани”.

Хебранг сматра да је ово стратиште гробница убијених домобрана и усташа, а не Срба, и да је геноцид у Јасеновцу лаж којом се покорава хрватски народ деценијама, те је за све окривио југо-комунистички кадар који је, како тврди, урастао у ткиво нове Хрватске.

Умањивање усташких злочина у Другом свјетском рату и тврдње да су у концентрационом логору Јасеновац убијани Хрвати и непријатељи партизана, а не Срби, Јевреји, Роми и антифашисти, у Хрватској узимају све више маха.

Директорица Јавне установе “Спомен-подручје Градина” Тања Тулековић осудила је ове покушаје да буду релативизовани усташки злочини у Хрватској, а поготово они који су почињени у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

- На овим стратиштима десили су се неки од најмонструознијих злочина које свијет памти, а поготово када су у питању начини ликвидације жртава и њихов обим. Бескрупулозност и крајња суровост, те жеља за потпуним уништењем Срба, Јевреја и Рома указују на дубоку укоријењеност мржње према овим народима - истакла је Тулековићева за “Глас Српске” наводећи да је забринута због оваквих и сличних изјава које се у посљедње вријеме све чешће могу чути у Хрватској.

На Хебрангову изјаву реаговао је и предсједник удружења “Јадовно 1941” Душан Басташић наводећи како ово није први пут да овај некадашњи Туђманов блиски сарадник излази у јавност са оваквим срамним и историјски неутемењеним тврдњама.

- Осокољен плимом неоусташтва у хрватском друштву, Хебранг сада иде и даље, па први пут бесрамно негира и злочине хрватских усташа над Србима и Јеврејима почињене у велебитским јамама, па и у Шарановој јами - каже Басташић додајући како се овим беспримјерним негирањем злочина на Велебиту 1941. године Хебранг придружио хрватском историчару Звонимиру Деспоту који тврди да је ријеч о “митоманији” и да на дну ове јаме нема костију жртава.

Басташић подсјећа да је хрватски демограф Владимир Жерјавић израчунао да се у Шарановој јами налази најмање 9.000 тијела, те истакао како ће највеће посљедице оваквих лажи које се пласирају у хрватској јавности осјетити млади људи и генерације које долазе јер, како је додао, будућност се не гради на лажи.

Професор са Филозофског факултета Универзитета у Бањалуци др Горан Латиновић истиче да су министри НДХ сасвим отворено говорили да трећину Срба треба убити, трећину протјерати, а трећину превести на римокатолицизам и претворити у Хрвате.

- Њемачки нацисти и италијански фашисти, као хрватски савезници, остављали су свједочанства о бруталним и масовним покољима Срба широм НДХ. Тако је Херман Нојбахер, специјални изасланик Адолфа Хитлера и летећи дипломата Трећег рајха, записао је да је, на основу извјештаја који су дошли до њега, у НДХ убијено око 750.000 српских цивила - каже Латиновић додајући да је Јасеновац симбол овог страдања Срба у НДХ.

Према мишљењу Латиновића, овај ревизионизам је органски дио дугорочне хрватске политике према Србима која показује континуитет.

- Не треба ниједног тренутка сметнути с ума чињеницу да негирање злочина представља саучествовање у њему - закључио је он. 

Балкански Аушвиц

Главни историчар Института за холокауст Шем Олам у Израелу, Гидео Грајф, Јасеновац сматра балканским Аушвицом. Према његовим ријечима, покушаји ревизије историје нису ништа друго до убиство жртава и морални злочин према стотинама хиљада жртава које су биле изложене тортури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана