Handelsblat: Moguć i oružani sukob Hrvatske i Slovenije

Srna
Handelsblat: Moguć i oružani sukob Hrvatske i Slovenije

Ljubljana - Moguć je skori sukob Hrvatske i Slovenije oko Piranskog zaliva, koji može imati i oružane karakteristike - tvrdi njemački list "Handelsblat". List upozorava da nije isključena upotreba policijske sile.

Ovaj vodeći njemački poslovni list ocjenjuje da svi znakovi ukazuju da slijedi "olujni period" hrvatsko-slovenačkih odnosa zbog Piranskog zaliva, te da nisu isključeni ni oružani sukobi.


Slovenija namjerava da započne realizacuju presude međunarodne arbitraže, prema kojoj ovoj zemlji pripadaju dvije trećine zaliva.

"Tada će slovenačka policija preuzeti kontrolu nad našim morem", najavio je premijer Slovenije Miro Cerar.

Međutim, Hrvatska će se opirati, s obzirom na to da arbitražu smatra ništavnom.

"Handelsblat" navodi da je EU potrošila dosta energije da ova dva "pjetlića" natjera na arbitražni proces" te da je onda Slovenija, navodno, prekršila procesna pravila, zbog čega je 2015. Hrvatska istupila iz arbitraže.

Ipak, arbitraža je nastavljena i u konačnoj odluci Slovenija je bolje prošla na moru, a Hrvatska kada je riječ o kopnenoj granici.

Slovenija je najavila blokadu pristupa šengenskom prostoru i evrozoni.

Tokom katoličkih božićnih praznika mnogi turisti žalili su se na kilometarske zastoje na slovenačko-hrvatskoj granici.

Zagreb smatra da je riječ o podvalama Slovenije, kako bi se naštetila turizmu, navodi njemački list.

Kao jedan od primjera za rješavanje ovog sukoba list navodi dogovor između Njemačke i Holandije o zajedničkom upravljanju zalivom Dolart, no ističe se da Slovenija insistira na provođenju arbitražne presude i najavljuje međunarodne tužbe protiv Hrvatske ako ona to bude blokirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana