Ханделсблат: Могућ и оружани сукоб Хрватске и Словеније

Срна
Ханделсблат: Могућ и оружани сукоб Хрватске и Словеније

Љубљана - Могућ је скори сукоб Хрватске и Словеније око Пиранског залива, који може имати и оружане карактеристике - тврди њемачки лист "Ханделсблат". Лист упозорава да није искључена употреба полицијске силе.

Овај водећи њемачки пословни лист оцјењује да сви знакови указују да слиједи "олујни период" хрватско-словеначких односа због Пиранског залива, те да нису искључени ни оружани сукоби.


Словенија намјерава да започне реализацују пресуде међународне арбитраже, према којој овој земљи припадају двије трећине залива.

"Тада ће словеначка полиција преузети контролу над нашим морем", најавио је премијер Словеније Миро Церар.

Међутим, Хрватска ће се опирати, с обзиром на то да арбитражу сматра ништавном.

"Ханделсблат" наводи да је ЕУ потрошила доста енергије да ова два "пјетлића" натјера на арбитражни процес" те да је онда Словенија, наводно, прекршила процесна правила, због чега је 2015. Хрватска иступила из арбитраже.

Ипак, арбитража је настављена и у коначној одлуци Словенија је боље прошла на мору, а Хрватска када је ријеч о копненој граници.

Словенија је најавила блокаду приступа шенгенском простору и еврозони.

Током католичких божићних празника многи туристи жалили су се на километарске застоје на словеначко-хрватској граници.

Загреб сматра да је ријеч о подвалама Словеније, како би се наштетила туризму, наводи њемачки лист.

Као један од примјера за рјешавање овог сукоба лист наводи договор између Њемачке и Холандије о заједничком управљању заливом Доларт, но истиче се да Словенија инсистира на провођењу арбитражне пресуде и најављује међународне тужбе против Хрватске ако она то буде блокирала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана