HOS može da koristi ustaški pozdrav

Agencija
HOS može da koristi ustaški pozdrav

Zagreb - Pozdrav "Za dom spremni" je neustavan, ali će vojne jedinice iz rata poput HOS-a imati izuzetke prilikom obilježavanja pomena, dok se oko zvijezde petokrake još vode rasprave, jer neki smatraju da bi i nju trebalo kontekstualizovati, ali ide se za tim da se ne zabrani njena upotreba.

To je zaključak sastanka Komisije za suočavanje s posljedicama totalitarnih režima koje vodi akademik Zvonko Kusić, predsjednik HAZU. To, naime, znači da taj ustaški poklič ne bi bio uklonjen iz zvaničnog grba HOS-a, što je, inače, bio glavni problem sporne spomen-ploče koju su pripadnici HOS-a podigli svojim poginulim saborcima u centru Jasenovca, 2016. godine. Upravo zahtjevi dijela hrvatske javnosti da se ta spomen-ploča ukloni iz Jasenovca zbog ustaškog pokliča, bili su povod da premijer Andrej Plenković formira Komisiju za suočavanje s prošlošću, koja bi, kako je bilo zamišljeno, trebalo jasno da se odredi prema simbolima svih totalitarnih režima.  U ostalim slučajevima, poput protestnih skupova, sportskih događanja, koncerata i slično, sporni ustaški poklič bio bi zabranjen.

Jasno je, kaže izvor iz Komisije, da su sporna fašistička obilježja, poput Hitlerovog pozdrava Zig hajl, nacističkog kukastog krsta, znaka SS, ustaškog U, pozdrava Za dom spremni i Za dom i poglavnika, ali i četnička kokarda, a da je Evropski sud za ljudska prava u slučaju Atila Vajnai protiv Mađarske presudio da se zvijezda petokraka ne može smatrati da predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, jer ona još simbolizuje i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, te pojedine zakonite političke stranke.

- Nedvosmisleno je da su pod tim obilježjem i pokličem Smrt fašizmu, sloboda narodu, pripojeni Istra i Zadar Hrvatskoj, ali da su isto tako nakon 1945. počinjeni i zločini - rekao je izvor iz Komisije.

Dva dana pred isticanje roka, Komisija nije Plenkoviću dostavila preporuke šta činiti sa ustaškim i komunističkim simbolima. Umjesto prijedloga, u Komisiji je došlo do raskola i to zbog zvijezde petokrake, pri čemu je dio članova insistirao da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom. U raspravi se čulo da je riječ o simbolu komunizma, ali i antifašizma u Drugom svjetskom ratu, zbog čega se uvrštava među takozvane višeznačne simbole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana