HDZ bi da zabrani Savez Srba u Vukovaru

Glas Srpske
HDZ bi da zabrani Savez Srba u Vukovaru

Vukovar - Tenzije između vladajućeg HDZ-a i Demokratskog saveza Srba (DSS) u Vukovaru sve su veće.

Iz DSS-a su najavili inicijativu za podizanje spomenika srpskim žrtvama rata u Vukovaru, na šta su iz HDZ- najavili inicijativu za zabranu te stranke.

Vukovarski SDP pozvao je u petak sve aktere političke scene u tom gradu na smirivanje tenzija i suzdržanost nakon sukoba po nacionalnoj osnovi između HDZ-a i DSS-a u Gradskom vijeću.

- Vukovarski SDP poziva sve aktere političkog života u Vukovaru na smirivanje tenzija i suzdržanost od istupanja, koje može iritirati bilo koga i otvarati rane koje nose svi Vukovarci, pa i šire - rekao je predsjednik gradskog SDP-a Željko Sabo.

Osudio je aktuelne političke tenzije na relaciji Hrvatska demokratska zajednica - Demokratski savez Srba.

Sabo je upozorio da takva politička situacija odbija potencijalne investitore i rezultira odlaskom stanovnika iz grada, posebno mladih, “a za stalno podizanje tenzija koje nas vraćaju u 1991. godinu odgovorni su gradonačelnik i njegovi saradnici, pa i neki gradski odbornici”.

- Znam da je nekoliko investitora 2013. i 2014. godine, u vrijeme protesta protiv upotrebe ćirilice, odustalo od investicija u Vukovaru, a ni sadašnje tenzije neće privući investitore i pružiti kvalitetna radna mjesta - naglasio je Sabo, koji smatra da je za sve odgovoran gradonačelnik Ivan Penava.

Na sjednici Gradskog vijeća, u utorak, nakon najave inicijative za podizanje spomenika civilnim srpskim žrtvama rata u Vukovaru po nacionalnoj osnovi zaiskrilo je između odbornika HDZ-a i DSS-a.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Milaković je to ocijenio posljedicom ranijih događaja - vukovarskog protesta zbog neefikasnosti u procesuiranju ratnih zločina u Vukovaru, obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine te nedavnih hapšenja pripadnika srpske zajednice. On je izjavio da, kada se nekome ne sviđa šta govori, onda se poziva na zabrane stranke. On je tako odgovorio na najave iz Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom vijeću da će preduzeti sve pravne radnje kako bi bilo zabranjeno djelovanje Demokratskog saveza Srba.

Upitao je kakva se to poruka šalje ako se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani da govore u javnom prostoru ili im se političko djelovanje, pa i obično uvažavanje, uslovljava određenim stavovima, na primjer, o ratu ili “Oluji”.

Spisak stradalih Srba

U četvrtak je Srđan Milaković predstavio spisak s imenima 42 “ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u junu, julu i avgustu 1991”.

Milaković je na taj način odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Vukovara Ivana Penave da su sve civilne žrtve u Vukovaru posljedica velikosrpske, četničke agresije, dok je na najave iz gradskog HDZ-a da će učiniti sve da bude zabranjen DSS poručio da nikakve zabrane neće biti.

- Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednome smeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda - rekao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana