Grčki nedjeljnik podjelio Makedoniju na četiri dijela

Agencija
Grčki nedjeljnik podjelio Makedoniju na četiri dijela

Atina - Grčki nedjeljnik "Elefteri ORA", blizak Grčkoj pravoslavnoj crkvi i desničarskim ekstremistima, objavio je u najnovijem broju mapu podijeljene Makedonije.

Makedonija je u novom broju podijeljena između Albanije, Grčke, Srbije i Bugarske, prenio je portal Antipreš na albanskom jeziku.

Prema objavljenoj mapi, Republika Makedonija je podijeljena na četiri dijela s tim da, kako primjećuje portal Atipreš, najmanji dio je predviđen da pripadne Albaniji, a najveći Grčkoj.

Nešto manje nego Grčkoj predviđeno da pripadne Srbiji, a manje od toga dobila bi Bugarska.

"Objavljivanje takve mape uz ideju o podijeli Makedonije dok se vode razgovori o novom imenu grčko-slovenske Makedonije, što je uslov za njeno članstvo u NATO i dugo očekivanog sastanka Zaeva i Ciprasa predstavlja ozbiljnu provokaciju za mir na Balkanu. Nadamo se da je ovo šala ili nevolja kao posljedica hladne i teške ekonomije Grčke", navodi portal Antipreš.

Susret premijera Grčke i Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, najavljen je tokom ekonomskog foruma u Davosu od 23. do 26. januara.

A u Solunu su, inače, juče održane demonstracije koje su, prema policijskim procjenama, okupile više od 100.000ljudi, koji se protive upotrebi reči "Makedonija" u bilo kakvom rješenju spora između Atine i Skoplja oko imena te bivše jugoslovenske republike.

Glavni slogan protesta bio je "Makedonija je Grčka", a u protestu su učestvovali predstavnici desničarskih organizacija, sveštenici, članovi makedonskih sindikata iz Sjeverne Grčke, konzervativni i socijalistički lokalni političari i vojni penzioneri.

Protest, kako su javili grčki mediji, nije bio povezan ni sa jednom političkom partijom i cilj je bio da se Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji jasno uputi poruka da prestane da koristi riječ "Makedonija" u svom imenu.

Prošlonedjeljna anketa pokazala je da većina Grka ne želi da se riječ "Makedonija" upotrebi ni u jednom rješenju novog imena Makedonije.

Inače, grčki mediji najavili su danas da će u narednih desetak dana međunarodni predstavnik u ovim pregovorima Metju Nimic posjetiti Atinu i Skoplje u vezi sa rješenjem ovog spora.

Nimic je nakon prošlonedjeljnih razgovora sa predstavnicima Grčke i Makedonije u Njujorku izjavio da je optimista i vjeruje da će dugogodišnji spor oko imena Makedonije biti riješen u narednih šest mjeseci, te da je obijema stranama dao predloge o kojima njihove vlade treba da se izjasne u određenom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana