Грабар-Китаровић: Ово је био европски Вучић, извињење нисам очекивала

B92
Грабар-Китаровић: Ово је био европски Вучић, извињење нисам очекивала

Загреб - Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић гостовала је у Дневнику Нове ТВ гдје је коментарисала посјету српског предсједника Александра Вучића.

На питање шта су конкретни резултати који су постигнути том посјетом, предсједница Хрватске је навела да је "врло конкретан" резултат хрпа документације коју је Вучић донио.

"Надам се рјешавању судбине троје несталих особа, односно рјешавање судбине три породице из Хрватске. Конкретни резултати јесу и обећање предсједника Вучића да ће се у Србији унаприједити права Хрвата, да добију не само ону политичку заступљеност коју траже, већ да се ријеше и многа друга питања која муче Хрвате у Србији. Разговарали смо и о положају српске мањине у Хрватској. Ја разумијем питања која њих тиште. Мислим да ће један од великих корака унапријед бити чињеница да смо одлучили да она питања о прошлости, за која знамо да се никада нећемо усагласити, оставимо са стране", рекла је она.

Како је додала када су у питању нестали, охрабрује је људска намјера да помогну породицама и да се тај дио прошлости затвори.

"Охрабрује ме чињеница да је Вучић не само пристао да у наша државна изасланства укључимо представнике удружења несталих и представнике мањина с једне и друге стране", рекла је Грабар Китаровић.

На питање да ли је очекивала "извињење због говора из деведесетих", Колинда Грабар Китаровић наводи да није.

"Ја нисам очекивала никаква извињења. Извињења су личне ствари, ја их нећу коментарисати. Може да се извини свако у било ком тренутку, на било који начин. Међутим, нису важне ријечи, важна су дјела. Оно што је мени битно јесте да смо постигли напредак, да смо заиста постигли искорак у нашим намјерама да рјешавамо питања која су преостала из прошлости из Домовинског рата, али и да се усредсредимо и на нашу садашњост и будућност наших односа, да радимо на бољитку наших односа", додала је она.

На питање да ли је Вучић ког је дочекала "европски Вучић или и даље осјећа Вучића из деведесетих", предсједница наводи да је "апсолутно и дефинитивно" разговарала са "европским" Вучићем.

"Извињења могу понекад да буду само ријечи. Имали смо их у прошлости, чиме су оне резултирале? Битна су дјела и оно шта ће се учинити. Битно ми је оно што ће Вучић да учини за Хрвате у Србији, права које они траже деценијама", додала је она.

Када су у питању демонстрације које су сачекале Вучића у Загребу, предсједница Хрватске је навела да су оне нормална ствар у свакој демократској држави и да би вољела да буду уљудне, те да у њима не буде говора мржње и вријеђања.

"У посљедњих неколико дана чули смо пуно мишљења која су била увредљива на сваки начин па чак и према нашим народима. Кад мислим на рубове политичког спектра мислим на оне екстреме који иду на једну или другу страну, притом не изједначавајучи ни љевицу ни десницу с неким појединачним мишљењем", навела је она.

Како каже, разговара са премијером Андрејом Пленковићем и додаје да се нису слале никакве различите поруке. Посјета је била заказана за новембар прошле године, али је, како је рекла, кад је видјела да спирала вербалног дуела иде даље, морала то да прекине.

О свему је, додаје, био обавјештен Пленковић, а теме су договорене са Министарством спољних послова.

"На листи тема о којима смо ми мјесецима разговарали са МСП није никада било питање ратне одштете. Ја а приори нисам против тога и сматрам да је добро да се о томе разговара. Међутим, то је врло комплексно и сложено питање које се не може так тако ставити на сто. Њега треба припремити и у овом тренутку нисмо разговарали о томе јер нисам имала довољно добру припрему од стране државне управе како бисмо могли да покренемо то питање. И најдуже путовање почиње првим кораком. Ја ово данас сматрам првим кораком. Ми у оквиру наших разговора можемо да разговарамо о било чему", рекла је она.

Тврди да није било притисака међународне заједнице, а каже и да није било никаквих извињавања, негирајући тако тврдње да се извинила Вучићу због "потенцијалне неугодности".

"Он је сам говорио о неким елементима које је доживио. Мени је жао да је дошло до вријеђања и до говора мржње. Протести су ствар демократске државе, али говор мржње ни у ком правцу не могу да подржим", додала је она.

На крају наводи да ће највјероватније кроз неколико мјесеци узвратити посјету.

"Ићи ћу вјероватно кроз неколико мјесеци кад успијемо да реализујемо и договримо све ово што је предсједник Вучић рекао и обећао да ће одрадити за Хрвате у Србији. Посебно ћемо да наставимо да радимо на питању несталих, а надам се да ће државне комисије наставити да раде на питању границе. Договор је да се у оквиру двије године покуша наћи неко билатерално рјешење. Ако то не успијемо, онда договор о неком међународном правосудном тијелу", рекла је Грабар Китаровић.

(б92/новатв)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана