Grabar-Kitarović: Država stagnira dok drugi napreduju

Agencija
Grabar-Kitarović: Država stagnira dok drugi napreduju

Zagreb - Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović izrazila je zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska stagnira, te što je primarno pitanje hrvatske političke scene rasprava o onome čime se bavila Komisija za suočavanje sa prošlošću, umjesto da je razgovarano o egzistencijalnim pitanjima.

Kitarovićeva smatra da su ideološke rasprave državi oduzele dragocjeno vrijeme i izazvale još dublje podjele.

"Ne bih ulazila u sadržaj preporuka Komisije za suočavanje sa prošlošću, očito su to pitanja o kojima ćemo se teško saglasiti"”, rekla je Kitarovićeva za HRT.

Ona je napomenula da ne želi da kaže da Hrvatska nazaduje, ali da je očigledno da stoji u mjestu, dok drugi napreduju.

Kitarovićeva smatra da Hrvatska nije uspjela da iskoristi šansu u trenutku kada je EU izašla iz krize i ocjenjuje da sve to pokazuje da parcijalne, izdvojene reforme nisu dobre.

Ona je ukazala da je Hrvatska spora u donošenju odluka i na dnu” kada je riječ o novim članicama EU, te da je uvjerena da će uskoro čak početi i da veoma zaostaje za njima.

"Ponekad je bolje donijeti i pogrešnu odluku pa je ispravljati, nego ne donositi nikakvu i čekati, jer to unosi nervozu među investitore", poručila je Kitarovićeva.

Prema njenom mišljenju, Hrvatska je previše okrenuta turizmu, koji bi, kako je navela, morao da bude samo "dodatna vrijednost" cijele privrede koja mora biti restrukturisana.

Odgovarajući na pitanje da li opet kritikuje rad Vlade Andreja Plenkovića, Kitarovićeva je rekla da to nije bila njena namjera i da to nije kritika, već ukazivanje na probleme u društvu, zaključivši da je potrebno donositi hrabre odluke i ići u bolne reforme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana