Grabar Kitarović: Bilo otvorenih pokušaja da se spriječi Vučićev dolazak u Zagreb

Grabar Kitarović: Bilo otvorenih pokušaja da se spriječi Vučićev dolazak u Zagreb 20.02.2018 23:20 | Srna

Zagreb - Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je bilo otvorenih pokušaja da se osujeti posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj i da joj je žao zbog toga.

"Žao mi je što su neki željeli da osujete posjetu predsjednika Srbije Hrvatskoj. Neki su možda bili, pa i razumljivo skeptični, poneseni više emocijama nego razumom, ali, nažalost, kod nekih sam osjetila i zlonamjernost", rekla je Kitarovićeva za magazin "Globus".


Ona je istakla da u srpskom predsjedniku ima dobrog sagovornika i da njihov susret znači veliki iskorak u odnosima između Hrvatske i Srbije, koji su godinama bili u dubokoj stagnaciji.

"Posjetu smo dugo pripremali, upravo u namjeri da postignemo iskorak. Odgađali smo je, čekali bolju atmosferu, no sve smo više tonuli u spiralu verbalnog rata. Odlučila sam to da presječem. Svjesno sam preuzela politički rizik, ali savjest mi je mirna, jer sam to napravila za dobrobit hrvatskog naroda i države", rekla je Kitarovićeva.

Ona je priznala da je bila iznenađena kad je, samo nekoliko dana uoči Vučićeve posjete, hrvatski premijer Andrej Plenković pokrenuo pitanje ratnih reparacija.

"To je toliko složeno pitanje da se ono ne može staviti na sto preko noći i moram da kažem da me iznenadio način njegovog podizanja u ovom trenutku. Ova posjeta pripremana je mjesecima, pa ako hoćete i godinama, u koordinaciji sa Ministarstvom vanjskih i evropskih poslova i Vladom. Pitanje ratnih odšteta nikada nije bilo spomenuto", istakla je Kitarovićeva.

Ona je navela da su odnosi između nje i Vlade ipak u cjelini dobri i da su tvrdnje o dvije različite spoljne politike običan mit.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica