Гидеон Грајф. израелски историчар: Изложба у Јасеновцу изједначава жртве и злочинце

Гидеон Грајф. израелски историчар: Изложба у Јасеновцу изједначава жртве и злочинце 04.02.2018 12:01 | Срна

Београд - Израелски историчар Гидеон Грајф упозорио је да постојећа изложба у Меморијалном комплексу у Јасеновцу мора хитно да буде замијењена, јер даје погрешну и изврнуту слику страхота које су усташе починиле у овом логору, па се не зна ко је злочинац, а ко жртва.

"Посјетиоци су доведени у заблуду око броја жртава, начина тортуре, понижавања и бруталних убистава логораша", рекао је Грајф. 

Он је за "Вечерње новости" изјавио да свјетска историографија има дужност да сачува сјећање на геноцид који су над Србима, Јеврејима, Ромима, Синтима и антифашистима починиле усташе у Јасеновцу. 

Грајф је поручио да број жртава не смије бити предмет цјенкања "као на пијаци". 

"Да ли ће намјерно умањење броја учинити да усташки злочини буду мање злочиначки? Фокус истраживања треба да буде на методама бруталног, нехуманог, ручног касапљења, сјечења удова недужних жртава, укључујући и убијање тек рођених беба, али и фетуса вађених из утроба мајки", рекао је Грајф. 

Грајф је нагласио да би, на основу свега што је видио у Хрватској, рекао да у њој постоји нека врста носталгије и "симпатије" према усташкој идеологији и да је то, нажалост, уочљив и препознатљив тренд. 

"У Њемачкој је поздрав жЗиг хајлж законом забрањен. Шокантно је да се у данашњој Хрватској може чути усташки поздрав жЗа дом спремниж, који узвикује омладина на фудбалским утакмицама и рок концертима", рекао је Грајф и додао да је обавеза политичара да спријече оживљавање усташтва. 

Грајф је нагласио да нико ко је рођен у Хрватској или Њемачкој послије 1945. године није крив за оно што се десило у Другом свјетском рату, али да и Хрватска и Њемачка сносе моралну одговорност за спречавање појаве нацистичке и усташке идеологије која је довела до успостављања најозлоглашеније фабрике смрти и систематског уништавања људи. 

Грајф је констатовао да су покушаји да се успостави "нова" историја и ревизија догађаја осуђени на пропаст, јер је истина увијек јача од лажи. 

"Ако је Њемачка могла да превазиђе своју нацистичку прошлост и постане жспиритус мовенсж Европе, па може и Хрватска да се суочи са усташком прошлошћу из 1941. године, да је превазиђе и настави даље", рекао је израелски историчар Гидеон Грајф.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица