Gideon Grajf: Novi dokazi, masovne grobnice Jasenovca rasute na 10 kvadratnih kilomatara

Tanjug
Gideon Grajf: Novi dokazi, masovne grobnice Jasenovca rasute na 10 kvadratnih kilomatara

Beograd -- Aero-snimci područja Jasnovaca, nastali 1945, jedan su od konačnih dokaza, na osnovu kojih će morati da se poveća broj ubijenih u Jasenovcu.

Ti snimci, naime, otkriveni su nedavno u arhivu Edinburga.

To je izjavio profesor dr Gideon Grajf, autor studije o Jasenovcu i jedan od odlikovanih povodom Dan državnosti Srbije

“Jasan je zaključak da je broj ubijenih žrtava u Jasenovcu bio izuzetno veliki. Novi snimci otkrivaju i novu činjenicu, to jest, postojanje mnogo većih masovnih grobnica rasutih na površini od najmanje 10 kvadratnih kilomatara. Ti snimci su jedan od konačnih dokaza na osnovu kojih ćemo, bojim se, morati čak da povećamo broj ubijenih u Jasenovcu sa 700.000 ili 800.000, što su današnje procjene”, rekao je Grajf u intervjuu za “Politiku”.

Autor monumentalne studije “Jasenovac-Aušvic Balkana. Ustaška imperija okrutnosti”, kojeg je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić odlikovao Zlatnom medaljom za zasluge povodom Dana državnosti Srbije, kaže da ga priznanje ispunjava ponosom, ali napominje da ga prihvata jedno kao kolektivno priznanje.

Kako je objasnio, jedan čovjek nije zaslužan za sve ono što je rezultat orgomnog i požrtvovanog rada na podizanju srpsko-jevrejskog bedema pred revizijom prošlosti.

- Ali, eto, ja sam privilegovan što sam u ime svih primio ovaj zajednični, srpsko-jevrejski orden, za koji se nadam da će njegova replika, na ponos srpsko-jevrejskog bratstva i prijateljstva, naći mjesta i u Muzeju srpske diplomatije”, navodi Grajf, ističući da bi mu to mnogo značilo jer ima duboko osjećanje prijateljstva prema srpskom narodu, koje proističe iz njihove zajedničke istorije.

Govoreći o prvoj srpsko-jevrejskoj izložbi o Jasenovcu, koju je prije godinu dana priredio u UN, Grajf kaže da je internacionalizacija pitanja zaštite kulture sjećanja na žrtve Jasenovaca veoma važna, kao i da su važni aktivizam i pomoć progresivnim i antifašističkim snagama u Hrvatskoj da se odupru talasu revizionizma i neoustaštva.

“Veoma je važno da se osnaži saradnja svih progresivnih snaga na zaustavljanju tog opasnog neoustaškog trenda u Hrvatskoj, koji može da ohrabri neonacističke pokrete i grupacije i u drugim zemljama”, rekao je Grajf.

Prema njegovim riječima, svijetu je potreban holivudski film o Jasenovcu koji treba da režira Emir Kusturica. “Moje iskustvo sa Laslom Nemešom, koji je snimio holivudski film 'Šaulov sin', baziran na mojoj knjizi o zonderkomandosima, nagradjen je Oskarom. Osjećam da bi 'Jasenovac - Aušvic Balkana' mogao, takodje, da osvoji Oskara. Ja sam tu da pomognem da takav film bude snimljen”, kazao je profesor dr Gideo Grajf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana