Гдје је централни споменик свим жртвама усташке НДХ?

Срна
Гдје је централни споменик свим жртвама усташке НДХ?

Загреб - У Загребу планирају подизање споменика за шест милиона Јевреја убијених у Холокаусту, али из Јеврејске градске општине одговарају да би споменик требало да буде подигнут свим жртвама усташке Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Највиши функционери Јеврејске општине Загреб Огњен Краус, предсједник, и Сања Зоричић Табаковић, представник јеврејске националне мањине у Граду Загребу, у писму градоначелнику Милану Бандићу својевремено су поставили неколико питања.

Главно питање је зашто се уз већ постојећи централни европски меморијал, саграђен 2005. године у Берлину, у Загребу подиже споменик са истим називом?

Овдје би требало очекивати споменик жртавама усташке НДХ, у чије је доба убијено 80 одсто припадника јеврејске заједнице, "а не утопити их у шест милиона свих јеврејских жртава".

Као могући мотиви таквог поступка наводе се: "неутрализација усташког злочина, рехабилитација НДХ, прекрајање историје, изједначавање жртава усташких расних закона и свих жртава Другог свјетског рата, те миноризација хрватске антифашистичке борбе".

Сњешка Кнежевић, главни историчар загребачког урбанизма, наводи да би умјесто манипулације великом европском историјском темом, Загреб могао добити и хипотеку - зато што меморијала за све жртве усташког терора и злочина у Хрватској нема.

Она објашњава да је упитно и мјесто најављеног меморијалног центра Холокауста - загребачка станица, која није била ни сабирно мјесто, нити су транспорти у концентрационе логоре полазили са ње, већ су туда само пролазили.

Аутентична мјеста историчари су одавно идентификовали, али она нису прикладна за споменик.

У Берлину или у Лондону такви комплекси се постављају у репрезентативне, махом историјске јавне просторе, усред живота града, каткад и нације, наводи она, а преноси портал "Телеграм".

У усташкој НДХ извршен је геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима, који су били жртве расних закона. Међутим, централни споменик посвећен жртвама НДХ није предвиђен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана