Ekstremisti spriječeni da uđu u Jasenovac

Agencije
Ekstremisti spriječeni da uđu u Jasenovac

Jasenovac - Policija je onemogućila održavanje za juče najavljenog skupa ultradesne Autohtone - Hrvatske stranke prava na Spomen-području Jasenovac.

Jake policijske snage - redovna policija, specijalci i brojni policajci u civilu, s načelnikom PU Sisačko-moslavačke Lukom Pešutom na čelu, dočekale su Keleminčeve pravaše na silasku s autoputa kod Novske.

Policija je zaustavila predsjednika i članove ove ekstremističke A-HSP na autoputu Zagreb - Lipovac, kod izlaza u Novsku i onemogućila im da produže do Spomen-područja Jasenovac, pa su oni performans izveli kod naplatne rampe.

Njihov pokušaj da prođu nije uspio ni nakon pregovora sa policijom.

Keleminec je još jednom ustvrdio da je Jasenovac laž koju šire Srbi.

- Stalno nas optužuju za 1941. godinu, a ne spominju svoje zločine iz 1991. godine. Lažu o broju žrtava i manipuliraju. Ko Njemačku optužuje za 1941? Niko, a nama se stalno ta godina nabija na nos - rekao je Keleminec.

Nakon što su na bankinu ulice zaboli stotinak malih drvenih krstova, uz koje su zapalili svijeće, pravaši su se vratili u Zagreb. Autobus s pravašima na ulici kod naplatnih kućica kod Novske zadržao se ukupno manje od sat.

Načelnica opštine Jasenovac Marija Mačković je hrvatskim medijima rekla da je tokom prepodneva u Spomen-parku bilo policije.

Direktor Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković je rekao da je čuo za održavanje skupa, ali da to nije bilo ništa zvanično.

Autohtona - Hrvatska stranka prava najavila je u subotu da će 40 pripadnika stranke u nedjelju otići u Jasenovac, napominjući da su 22. aprila bili “nezakonito” spriječeni u dolasku.

Poziv medijima je uz pozdrave “Bog i Hrvati” i “Za dom spremni” potpisao predsjednik stranke Dražen Keleminec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana