Državljanu Hrvatske zabrana boravka u Austriju zbog nacističkog pozdrava

Srna
Državljanu Hrvatske zabrana boravka u Austriju zbog nacističkog pozdrava

Klagenfurt - Muškarac koji je uhapšen u Blajburgu zbog nacističkog pozdrava dobiće zabranu boravka u Austriji, saopštila je austrijska policija. Riječ je o četrdesetosmogodišnjem državljanu Hrvatske, koji je na komemoraciji stradalim ustašama krajem Drugog svjetskog rata na Lojbaškom polju, podigao ruku u znak nacističkog pozdrava.

Portparol policije austrijske pokrajine Koruška Rajner Dionisio rekao je da je ovaj muškarac uhapšen i prebačen u zatvor u Klagenfurt. On je dodao da će, nakon zaključenja postupka u vezi sa nacističkim pozdravom, ovom licu biti izrečena zabrana boravka u Austriji.

“Čim izađe iz zatvora mora odmah da napusti Austriju”, rekao je Dionisio za agenciju APA.

Hrvatske “Novosti” pišu da je novinar njemačkog dnevnika “Frankfurter rundšau” Danijel Majić fizički napadnut dok je juče izvještavao sa komemoracije na Blajburgu.

Na Majića su nasrnuli posjetioci blajburške komemoracije nakon što ga je hrvatski ekstremista, novinar i voditelj emisije “Bujica” Velimir Bujanec dva puta pljunuo.

Novinar njemačkog dnevnika, koji ima hrvatske korijene, rekao je za portal “Novosti” da je napadnut kod spomenika ustaškim vojnicima.

On kaže da su ga učesnici komemoracije, nakon što ga je Bujanec dva puta pljunuo, vrijeđali i govorili mu da je jugokomunista i slično.

“Jedan me je udario u nogu, dok me je drugi neuspješno pokušao zahvatiti šakom”, rekao je Majić i dodao da ga je u tome trenutku okružilo najmanje 12 istomišljenika Bujaneca.

On dodaje da bi se završilo puno gore da nije bilo policije u blizini.

Policajci su Majića potom, uz povike rulje, odveli sa strane i pustili nakon što su shvatili da je novinar i da nije nikoga napao, nego da je napadnut.

Majić je prijavio Bujanca lokalnoj policiji u Blajburgu zbog vrijeđanja i pljuvanja.

U proteklih godinu dana Majić je u nekoliko navrata pisao o gostovanju Bujanca i drugih političkih ekstremista iz Hrvatske u crkvenim prostorijama hrvatske zajednice u Njemačkoj.

Komemoraciju ustašama stradalim krajem Drugog svjetskog rata na Lojbaškom polju u Blajburgu, koja je održana pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, juče je prisustvovalo oko 10.000 ljudi.

Policija je ove godine posebnu pažnju posvetila zabranjenim ustaškim simbolima, pošto je od 1. marta počela primjena nove liste zabranjenih simbola, među kojima su i ustaški.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana