Država Crne Gore ne može da oduzima crkvenu imovinu

Agencije
Država Crne Gore ne može da oduzima crkvenu imovinu

Podgorica - Država ne može da oduzima crkvenu imovinu, mišljenje je Venecijanske komisije i OEBS-a.

Konfiskacija crkava i njihove imovine, koju je Vlada Crne Gore planirala Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti iz 2015. godine, prema ocjeni Venecijanske komisije i Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava, predstavljala bi kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, kojom se garantuje pravo na mirno uživanje imovine, piše podgorički “Dan”, a prenose mediji.

List piše da je ovo mišljenje dostavljeno Vladi Crne Gore.

U tom dokumentu koji je objavio “Dan” navedeno je da je Venecijanska komisija kritikovala niz odredaba, posebno onu koja se odnosi na konfiskaciju imovine, ali i zahtjev da se Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve registruje, jer, prema njihovoj ocjeni, za tim nema potrebe, pošto ona ima nesporan pravni subjektivitet.

Venecijanska komisija je 27. novembra 2015. godine pripremila mišljenje o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koje je prethodno dostavljeno Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, na čijem se čelu u to vrijeme nalazio Suad Numanović.

Mišljenje je bilo pripremljeno za plenarnu sjednicu Venecijanske komisije u decembru 2015. godine, ali je Ministarstvo povuklo akt iz procedure pred tim međunarodnim tijelom.

Venecijanska komisija i Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava zaključili su da je neophodno da bude zamijenjen zastarjeli Zakon o pravnom položaju vjerskih zajednica iz 1977. godine novim zakonom o slobodi vjere, prateći razvoj pravnih, političkih i društvenih uslova u kojim se vjerske zajednice uspostavljaju i djeluju.

U mišljenju se preporučuje da crkve i vjerske zajednice koje su već registrovane u skladu sa zakonom iz 1977. godine mogu biti automatski prepoznate i steći pravni subjektivitet.

Diskriminatorno državljanstvo

Venecijanska komisija smatra da diskriminatorno državljanstvo i teritorijalni zahtjevi za registraciju vjerskih zajednica treba da budu uklonjeni.

- Formalni zahtjevi za registraciju treba da budu ograničeni na one koji su neophodni za identifikaciju vjerske zajednice i verifikaciju da li ispunjava zakonom predviđene uslove za registraciju - stoji u zaključku Venecijanske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana