Драган Марковина: Србима одузимају право на одлучивање

Агенције
Драган Марковина: Србима одузимају право на одлучивање

Загреб - Хрватски историчар Драган Марковина упозорио је да је српска заједница у Хрватској, односно посланици српске националности из реда “мањинаца”, главна мета најављених промјена изборног закона.

Главна идеја десничарске организације “Народ одлучује”, која креће у потписивање петиције за референдум о уставним промјенама, јесте да се спријече представници мањинских народа, а највише Срби, да уопште одлучују о влади или буџету земље у којој живе.

Међутим, наводи Марковина, српски посланици већ сада избјегавају опције у којима одлучују о нечему у политичком животу Хрватске јер страхују од притисака којима би били изложени.

Срби се зато, по правилу, приклањају странци или групацији која је добила већинску подршку међу грађанима, били са њом идејно сагласни или не.

Због тога често трпе аргументоване, па и бијесне критике, које у посљедње вријеме углавном долазе са лијево-либералног спектра коментатора.

Али, наводи Марковина, покушајмо замислити ситуацију у којој би, на примјер, три српска посланика срушила ХДЗ-ову владу.

Хистерија која би се обрушила на њих и на читаву заједницу била би потпуно неподношљива и не би ни по чему заостајала за оном из деведесетих година прошлог вијека.

Како су мањине тога савршено свјесне, оне се и по цијену губитка политичке досљедности неће одлучити на такав потез.

Шта онда заправо смета клерикалцима? Поједностављено говорећи, смета им свака ситуација у којој представници националних мањина, а посебно српске, имају било какав утицај у политичком, друштвеном и јавном животу друштва и земље.

- Зато и толика галама на лист српске заједнице “Новости” и жеља да се српски медији затворе у фолклорни гето и неку врсту аутистичне самодовољности - упозорава Марковина, а преносе либерални хрватски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана