Đukanović savjetnik samom sebi za 1.500 evra

Glas Srpske
Đukanović savjetnik samom sebi za 1.500 evra

Podgorica - Otkako je napustio mjesto premijera krajem 2016. godine, lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović zarađuje 1.500 evra mjesečno savjetujući kompaniju "Kapital invest" čiji je on jedini vlasnik, stoji u imovinskom kartonu u registru Agencije za sprečavanje korupcije.

Đukanović je osnivač, ovlašćeni zastupnik i jedini vlasnik "Kapital investa", koji se bavi konsultantskim uslugama. Agenciji je trebalo gotovo 50 dana da postavi njegov imovinski karton.

Đukanović je imao zakonsku obavezu poslije napuštanja premijerskog mjesta u novembru 2016, da do kraja novembra 2017. podnese izvještaj o svojoj imovini i prihodima ovoj agenciji. Iako je prekoračio rok, iz agencije su kazali da je Đukanović u skladu sa zakonom 28. decembra dostavio izvještaj o imovini.

Prema kartonu, Đukanović je vlasnik polovine "Global Montenegra" i četvrtine "Univerzitasa" - osnivača Univerziteta Donja Gorica.

Međutim, u imovinskom kartonu stoji da on nema druga primanja, niti od partije, niti od Košarkaškog saveza Crne Gore čiji je predsjednik.

Jedina ostala primanja su ona od supruge Lidije Đukanović, koja u Prvoj banci njegovog brata Aca Đukanovića zarađuje oko 1.000 evra.

Lider DPS-a je i u "Univerzitatsu" ovlašćeni zastupnik i osnivač. U Đukanovićevom imovinskom kartonu se navodi i da je na "Univerzitats" upisano nepunih 20.000 kvadrata zgrade i garaže i malo više od 12.000 kvadrata zemljišta u Donjoj Gorici.

Na "Global Montenegro" upisano je 20.130 kvadrata zemljišta pod hipotekom u Budvi. Đukanović nije dao saglasnost Agencije da pristupi njegovom bankarskom računu. Imovinsko stanje supružnika se nije promijenilo kada su u pitanju nekretnine, pa je Đukanović vlasnik stana od 187 kvadrata i dvije ruševine od 40, odnosno 30 kvadrata, a supruga porodične stambene zgrade od 121 kvadrat i 12 kvadrata pomoćne zgrade.

Oni su takođe vlasnici zemljišta.

Ministar

Aleksandar Bogdanović prijavio je u svom imovinskom kartonu da kao ministar kulture prima 1.490 evra. Iz Agencije za sprečavanje korupcije su kazali da im je Bogdanović dostavio na vrijeme izvještaj o prihodima i imovini u roku od 30 dana po odlasku sa mjesta gradonačelnika Cetinja, odnosno 30 dana po stupanju na mjesto ministra kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana