Ђукановић о “нефункционалној БиХ, великој Србији и нервози у региону”

Танјуг
Ђукановић о “нефункционалној БиХ, великој Србији и нервози у региону”

Подгорица - Предсједник Црне Горе, Мило Ђукановић, сматра да је напредак угрожен у цијелом региону Западног Балкана.

Он каже да “посебну нервозу” стварају, како каже, нови преговори “предсједника Србије и Косова”, као и да је нестабилност појачана погоршањем односа Београда и Загреба, што би могло да осоколи присталице “велике Србије”.

Ђукановић је у интервјуу за француски Фигаро рекао да је помињање евентуалне размјене територија Србије и Косова потпуна новост, те да треба сачувати опрез и водити рачуна о томе да се не створи преседан, који ће изазвати домино ефекат у региону.

“Та тема дуго времена је представљала табу зато што нас је подсјећала на лоша искуства из деведесетих. Након завршетка ратова, у региону се највише говорило о мултикултурализму и међуетничкој демократији. Тачно је да су неке западне пријестонице промијениле мишљење, чак врло експлицитно. Другим ријечима, дошла су друга времена”, рекао је Ђукановић.

Он мисли да треба сачувати опрез и водити рачуна о томе да се не створи преседан који ће изазвати домино ефекат у региону. 

“Сачекајмо одлуке два предсједника”, казао је Ђукановић.

Упитан које су главне пријетње за Западни Балкан, Ђукановић је рекао да је напредак доведен у питање у цијелом региону.

Он то, каже, објашњава двјема главним околностима.

“Прва се односи на интересе великих који се поново сударају на Балкану. То није никаква новост: ми смо у историји увијек коришћени као монета за поткусуривање у рјешавању проблема великих сила. Друга околност је то што од деведесетих година вучемо три проблема који трују регион: Македонију паралисану од 2008, конфликт Србије и Косова чији је крајњи резултат свима непознат и нефункционална Босна и Херцеговина”, навео је црногорски предсједник.

Ђукановић каже да “нови преговори између предсједника Србије и Косова стварају посебну нервозу у региону”.

“Нестабилност је појачана недавним погоршањем односа између Србије и Хрватске. Плашим се да такав развој ситуације даје полет присталицама велике Србије. Неки од њих поново почињу са оспоравањем црногорске независности трвдећи да Србија има природно право на Црну Гору. Таква реторика је опасна у времену нестабилности, чему смо могли да посвједочимо деведесетих година”, каже Ђукановић.

Говорећи о односима са Русијом, Ђукановић каже да је Црна Гора историјски и културно увијек била блиска Москви, али су се, каже, ти односи посљедњих година значајно погоршали. 

“Могао бих чак да кажем да никада раније нису били тако лоши”, рекао је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана