Ђукановић: Руси умијешани у покушај атентата на мене

Агенције
Ђукановић: Руси умијешани у покушај атентата на мене

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио да нема дилеме да су руски држављани, са легитимацијама безбједносних служби били уплетени у покушај тероризма.

Он је на питање да ли вјерује руском предсједнику, с обзиром на то да Русија не одобрава чињеницу да је Црна Гора у НАТО-у и да су два руска држављанина осумњичена у покушај атентата на њега, навео да Русија има своје интересе и да их покушава реализовати “утолико агресивније уколико препозна више слабости у европској политици”.

Он је у интервју за италијанску радио-телевизију РАИ казао да је важно да Европа сачува визију потпуног уједињења и интеграције Балкана. “Да на тај начин помогне Балкану да усвоји европске вриједности и затвори врата за уплив неких трећих политика које су супродстављене европском систему вредности. Ја тако видим и то што се догађало у Црној Гори и што се догађа на неким од других европских меридијана у овом времену”, казао је Ђукановић.

Како је додао, “ваљда никога не изненађује што Русија негира умијешаност својих људи” у покушај атентата на њега.

“Видјели смо да се данас та прича понаваља у случају 'Скрипаљ' у Великој Британији, а наспрам тога и у Црној Гори и Британији стоје аргументи велики као град. Нема никакве дилеме да су руски држављани били уплетени у то што се догађало у Црној Гори и да су то људи са легитимацијама одређених државних служби. Тиме сам вам дао и одговор колико можемо вјеровати супротним аргументима који се чују на ову тему”, рекао је Ђукановић.

На питање како је реаговао на изјаву америчког предсједника Доналда Трампа да су Црногорци ратоборни и да могу изазвати Трећи свјетски рат, Ђукановић је казао да је Црна Гора сматрала да не треба одговарати на тај део интервју “зато што су веома свијесни и захвални на континуираној америчкој помоћи у времену када је требало чувати стабилност, мултуетнички склад у Црној Гори и одупријети се Милошевићевој агресији”.

Црногорски предсједник је додао да чешће него у претходних 20 година, са одређених адреса у региона могу чути поруке “које су врло налик онима из 90-их година, како није ријешење у оваквој композицији региона, него прекомпозицији и стварању великих држава”.

“Мислим да је то крајње ретроградна идеја, да је нажалост показала већ довољно своје слабости, да их сви имамо у памћењу и да нећемо дозволити да Западни Блакан опет залута истим путем”, навео је Ђукановић.

Коментаришући ситуацију на Косову, црногорски предсједник је казао да је стање у региону оптерећено тим и са још два проблема која су “пренета из времена кризе бивше Југославије”.

“Поред стања у односу Београд-Приштина, ту је и проблем Босне и Херцеговине и Македоније. Наш интерес је да сва та питања, по могућности, што прије буду затворена квалитетним и што дуже одрживим (ријешењима). Ми снажно подстичемо лидере у Београду и Приштини да истрају у преговорима под покровитељством (представнице ЕУ за спољну политику и безбједност) Федерике Могерини и дођемо до ријешења које ће значити затварање тешког историјског проблем у односима Србије и Косова”, рекао је Ђукановић.

Он је упозорио да је у трагању за тим ријешењем важно познавати специфичне проблеме региона Западног Балкана. “Не треба ићи ка ријешењима која могу угрозити увек ровиту балканску стабилност”, оцијенио је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана