Дежела Штајерска и Дежела Крањска шокирале јавност

Срна
Дежела Штајерска и Дежела Крањска шокирале јавност

Љубљана - Сепаратистичке афере су актуелне и у Словенији, гдје паравојне групе најављују стварање "Дежеле /државе/ Штајерске" и "Дежеле Крањске", а политичари, правосуђе и медији су затечени.

Прво су се појавили снимци на друштвеним мрежама на којима маскирани и наоружани војници поздрављају заставу црно-бијеле боје са змајем и заклињу се на вјерност "Дежели Штајерској", да би се то касније поновило и са слично обученим војницима који салутирају пред знамењем "Дежеле Крањске".


"Војска Штајерске" имала је обуку или тренинг код села Апаче надомак аустријске границе, а њихов лидер Андреј Шишко једини је носио црвени качкет без маске на лицу.

Шишко је на словеначким изборима добио више од 16.000 гласова у својој области, што није безначајан податак за политичку сцену Словеније.

Он је поручио да народ има право да се самоорганизује и позвао се на Аустроугарску монархију, чији је дио била и садашња Словенија. У то доба, напомиње Шишко, постојале су четири "дежеле": Штајерска, Корушка, Крањска и Приморска.

Шишко се сматра изабраним војводом за штајерско подручје и истиче да међу његовим војницима има и припадника словеначке војске и полиције.

Као разлог за стварање "Дежеле Штајерске" он је навео лошу економску сутуацију, као и лоше стање у областима одбране и очувања националног бића.

Након политичког и медијског шока, услиједила је, како наводе неки политички аналитичари, грозничава потрага за правном основом да се Шишко пошаље у затвор.

Шишко је додао "уље на ватру" упозорењем да и "дежеле Приморска, Крањска, Корушка и Прекомурска" такође имају наоружане чете.

Након што је полиција упала у његов стан у Љубљани и пронашла метке за "калашњиков", Шишко је завршио у притвору, суочен са могућношћу да добије пет до десет година затвора због оптужби за пуч и хушкање на рушење уставног поретка.

Шишко затим изјављује да је све била шала и да пушке нису биле праве, након чега је пуштен на слободу. Али, ускоро се на друштвеним мрежама појављују нови снимци марша "Штајерске војске" изнад Марибора, на којима истражиоци препознају праве пушке у рукама војника, па Шишко опет одлази у затвор.

И док тужилаштво трага за Шишковим помоћницима, а јавност коментарише аферу, у центар пажње јавности долази "Дежела Крањска", односно маскирани војници који салутирају пред грбом који садржи "неко плаво биће са крилима", како наводе словеначки медији, и сјекире.

Испод фотографије пише: "Обука крањске страже у шумама Дежеле Крањске".
Одмах након што је полиција кренула у акцију, снимци нестају са "Фејсбука".

Дио политичких аналитичара сматра да је све то била једна врста сепартистичке пародије и намјерног узбуњивања јавности, али дио подсјећа на словеначку прошлост, те чињеницу да се и Словенија отцијепила од Југославије без чврстог уставног основа.

Један дио медија подсјећа да је Словенија подржавала разне сепаратизме и право народа на самоопредјељење, па је тако најотвореније подржала и, како се у Словенији каже, "Косоваре" /Албанце/ у њиховим сепаратистичким тежњама.

Међутим, када је ријеч о територији Словеније, та правила не важе. Тада се сваки покушај сепаратизма, био шаљив или озбиљан, у коријену сијече.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана