Dačić: Evropska unija zabija glavu u pijesak na izjavu Edija Rame

Srna
Dačić: Evropska unija zabija glavu u pijesak na izjavu Edija Rame

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je izjavu albanskog premijera Edija Rame da su Albanija i /samoproglašeno/ Kosovo jedna država sa jednim predsjednikom i što EU i zapadne zemlje na to ne reaguju, upitavši šta bi bilo da je Srbija rekla da sa Republikom Srpskom treba da ima jednog predsjednika i zajedničku spoljnu i bezbjednosnu politiku.

"Srbija to nikad nije tražila, a ipak je stalno na meti kritike iz Brisela i zapadnih zemalja. I posle će neko da kaže da nema dvostrukih aršina", istakao je Dačić.


On je za Tanjug rekao da EU i zapadne zemlje "zabijaju glavu u pesak" pred velikoalbanskom politikom, koja je, naglašava, najveća prijetnja miru i stabilnosti u regionu.

"Zaprepašćujuće je da i ovog puta velikoalbanske izjave prolaze bez ikakvih ili mlakih osuda EU i zapadnih zemalja. Rama je bukvalno rekao da su Albanija i Kosovo jedna država sa jednim predsednikom, zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom i niko ga ne kritikuje", kaže je Dačić. 

Izjave poput ramine - kontraproduktivne

Izjave koje se mogu tumačiti kao političko miješanje u susjedne zemlje kontraproduktivne su u izgradnji dobrosusjedskih odnosa i za napredak na putu evropskih integracija, rekla je portparol Evropske komisije Ketrin Rej povodom izjave albanskog premijera Edija Rame da Albanija i /samoproglašeno/ Kosovo treba da imaju jednog predsjednika.
"Umjesto toga, EU očekuje od cijelog regiona da nastavi sa izgradnjom konstruktivnih i kooperativnih odnosa i da pojačaju sopstvene reformske procese radi napretka na putu evropskih integracija", izjavila je Rejova, prenosi "Sputnjik".

Na konstataciju pojedinih medija u Briselu da ideje poput Ramine "vrlo liče na projekat žVelike Albanijež" i vode ka "mijenjanju granica na Balkanu", Rejova je ponovila da će EU nastaviti da podržava principe pomirenja i regionalne saradnje na zapadnom Balkanu.

"Evropski savjet je naglasio nedvosmislenu podršku jasnoj evropskoj perspektivi regiona. Nastavićemo da bilateralno radimo sa zemljama na njihovom putu u EU i u cilju bolje saradnje i odnosa u regionu", poručila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana