Dačić: Ako ne bude ZSO, povlačim potpis sa Briselskog sporazuma

Srna
Dačić: Ako ne bude ZSO, povlačim potpis sa Briselskog sporazuma

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je spreman da povuče svoj potpis sa briselskog sporazuma ukoliko ne bude formirana zajednica srpskih opština /ZSO/.

"Ja sam potpisao briselski sporazum. Nikada ga ne bismo potpisali da u njemu glavna stvar nije bila ZSO. Ako je prošlo pet godina od potpisivanja i od toga nema ništa, postavljam pitanje čemu onda dogovoranje", rekao je Dačić.


Navodeći da je čuo i novu varijantu - da će ZSO biti dio paketa "pravno-obavezujućeg sporazuma", Dačić je rekao da je to "vrhunski bezobrazluk".

"Šta znači ta formulacija? To niko živi ne zna. Tumačenje da to treba da sadrži nezavisnost Kosova je apsolutno neprihvatljivo za nas. To nije deo uslova pod kojima smo potpisali tada briselski sporazum", istakao je Dačić.

On je rekao da u Beograd može od zapadnih zvaničnika da dođe ko god hoće, ali da od Srbije neće dobiti priznanje Kosova.

"Ne postoji Srbin koji bi to potpisao", rekao je Dačić za beogradsku TV "Hepi", istakavši da Srbija ima čistu poziciju i da treba da je jasno predoči svima.

Objašnjavajući šta je mislio kada je rekao da Srbija neće zbog EU izvršiti harakiri, Dačić je naveo da nije pri tom govorio o sebi, već o "istorijskom harakiriju" srpskog naroda i države, jer Srbiju iz EU "samo nagovaraju".

"U svim izjavama koje idu ka nama, uvek se govori o tome da Srbija treba da postigne pravno-obavezujući sporazum, odnosno da reši problem Kosova pre nego što uđe u EU. S druge strane, Kosovu ne govore to. Što Prištini ne kažu da treba da postigne istorijski sporazum s Beogradom?", kaže Dačić.

On je postavio i pitanje zašto predstavnici EU ne odu u Madrid "pa da njima kažu da ne mogu da koriste evropske fondove dok ne reše problem Katalonije".

Dačić je podsjetio da su Slovenija i Hrvatska postale članice Unije, a da prethodno nisu riješile svoj pogranični spor, koji i dan danas imaju.

"To su dvostruki standardi. Da li u EU misle da je naš narod toliko sada oduševljen time što smo dobili tu šargarepu, a ona je i dalje negde daleko...", rekao je Dačić.

On je ponovio da Kosovo nije zaokružilo nezavisnost i nikada neće postati članica UN, a prijedloge koji se čuju iz Prištine da sada Beograd treba da kaže Rusiji da Kosovo pusti u UN, ocijenio je kao "ponižavajuće i uvredljive".

"Bilo bi me sramota da sada posle svega što smo postigli, sutra treba da zemljama koje nisu priznale nezavisnost Kosova kažemo - izvinite, ali smo ipak priznali Kosovo", naglasio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana