Црногорци избацују српске писце из лектира

Агенције
Црногорци избацују српске писце из лектира

Подгорица - “Крвава бајка” Десанке Максимовић и “Ала је леп овај свет” Јована Јовановића Змаја само су неки од наслова са дугог списка која дјеца у основним школама у Црној Гори више нису обавезна да читају, али су за читање предложени “Господар прстенова” и “Хари Потер”.

 

За основце више нису обавезни ни чувена пјесма “О, класје моје” Алексе Шантића, затим “Рибарчета сан” Бранка Радичевића, кратка прича “Бобиљ и друшкан” Сергеја Јесењина, као ни роман Добрице Ћосића “Далеко је сунце”.

У лектири више нема ни два позната романа црногорских аутора “Тим Лавље срце” Чеда Вуковића и “Мали пират” Антона Станичића.

Из Завода за школство наводе да листа обавезних лектира не ограничава наставнике да одаберу неки од ових наслова.

Наставница у подгоричкој Основној школи “Октоих” Наталија Абрамовић рекла је да је пуна слобода на наставнику и учитељу до трећег циклуса шта ће он да изабере. Програм је у лектиру донио и нека популарна дјела савремене свјетске књижевности попут “Господара прстенова” и “Харија Потера”.

- Зашто и ми дјеци да не пружимо ту могућност, кад је то једно од најпопуларнијих књижевних дјела савремене књижевности гдје су дјеца у цијелом свијету просто одушевљена том новом маштом, имагинацијом - каже Абрамовићева.

Министар просвјете Дамир Шеховић је прије десетак дана у Скупштини Црне Горе покушао да објасни по којим се критеријумима бирају лектире, наводећи адекватност текстова, естетска вриједност књижевног дјела, примјереност узрасту ученика, однос традиционалних и савремених књижевних текстова и однос књижевних дјела националне и свјетске књижевности.

У програм су, у међувремену, ушли Шукрија Панџо, Кемал Цоцо, Шимо Ешић, Кемал Мусић, Хаснија Муратагић Туна, Сафет Хадровић и Ибрахим Хаџић. Ученици ће убудуће читати Азема Заимовића, Назмија Рахманија, Зувдија Хоџића, Фехима Кајевића, Сунчану Шкрињарић, Војислава Вулановића и Бранка Бањевића.

Антисрпска хистерија

Антисрпска хистерија у Црној Гори све је већа. Прије двије седмице, премијер Душко Марковић је најавио рушење православне цркве на Румији, а прошле седмице Министарство унутрашњих послова забранило је улазак српским академицима, међу којима је и Матија Бећковић, у ту земљу. Након те одлуке, Бећковић ће се обратити путем видео-линка на централној прослави “Покољења дјела суде”.

Ту прославу, поводом 100 година од ослобођења и уједињења Боке, у сриједу у Будви организује Српски народ Боке.

(Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана