Crne prognoze za Hrvatsku, BiH i Srbiju: Gubi se više od milion

AA
Crne prognoze za Hrvatsku, BiH i Srbiju: Gubi se više od milion

Zagreb - Hrvatska bi u narednih 10 godina mogla da izgubi više od 90.000 stanovnika, BiH, s obzirom na trendove, više od 500.000, a Srbija više od milion stanovnika.

To su procjene stručnjaka za demografiju Stjepana Šterca.

Šterc, naime, svim vladama u regionu poručuje da je demografska problematika osnov privrednog i ukupnog razvitka, te da onome ko ne shvati da je to ključna razvojna priča, budućnost neće biti izvjesna.

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Hrvatskoj se u 2017. godini rodilo 36.647 djece, gotovo 900 djece manje nego u 2016.

Podatak je alarmantan, jer je to prvi put u sto godina da se na prostoru današnje Hrvatske rodilo manje od 37.000 djece.

Ako se stanje danas uporedi sa stanjem u iz 1950. godine, kada je u godinu dana rođeno preko 95.500 dece, uočava se dramatičan pad nataliteta.

Šterc, demograf sa Odsjeka za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže da su sva ranija predviđanja i analize išle u prilog ovim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Hrvatska nije posebnost u ovom užem i širem području, jer vrlo sličnu situaciju imaju i Bosna i Hercegovina i Srbija.

Šterc uočava da Srbija u apsolutnom iznosu ima veće negativne brojeve, dok u relativnom iznosu, u odnosu na ukupan broj stanovnika, prednjači Hrvatska.

"Ukoliko te zemlje, Hrvatska posebno, ne preduzmu ključne strateške mjere i ne shvate da je to ključna problematika razvojne budućnosti, negativni procesi će se intenzivirati i apsolutni broj stanovnika će se smanjiti bitno. Ali ono što je još važnije, s obzirom na strukturu stanovništva, biće ugroženi osnovni sistemi: penzijski, zdravstveni, obrazovni i sistem radne snage u svim zemljama", kaže Šterc, prenijela je Anadolija.

On upozorava da je iz svega lako zaključiti da će zemlje regije, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika.

"Ako napravimo jednostavnu matematičku ekstrapolaciju, ono što se može dogoditi je da Hrvatska u slijedećih deset godina izgubi preko devedeset hiljada stanovnika, vjerovatno će i Bosna i Hercegovina, s obzirom na ove trendove, izgubiti preko petsto hiljada, a Srbija preko milion ili milion i dvesta hiljada stanovnika", procjenjuje Šterc i dodaje:

To su vrlo ozbiljni procesi na koje, nažalost, nema nikakve ozbiljnije reakcije. Iznenađuje muk hrvatske politike s obzirom da godišnje osamnaest hiljada ljudi više umire nego što se rađa, što nam godišnje odlazi grad veći nego Poreč", naveo je Šterc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana