Црне прогнозе за Хрватску, БиХ и Србију: Губи се више од милион

AA
Црне прогнозе за Хрватску, БиХ и Србију: Губи се више од милион

Загреб - Хрватска би у наредних 10 година могла да изгуби више од 90.000 становника, БиХ, с обзиром на трендове, више од 500.000, а Србија више од милион становника.

То су процјене стручњака за демографију Стјепана Штерца.

Штерц, наиме, свим владама у региону поручује да је демографска проблематика основ привредног и укупног развитка, те да ономе ко не схвати да је то кључна развојна прича, будућност неће бити извјесна.

Према недавно објављеним подацима Државног завода за статистику (ДЗС) у Хрватској се у 2017. години родило 36.647 дјеце, готово 900 дјеце мање него у 2016.

Податак је алармантан, јер је то први пут у сто година да се на простору данашње Хрватске родило мање од 37.000 дјеце.

Ако се стање данас упореди са стањем у из 1950. године, када је у годину дана рођено преко 95.500 деце, уочава се драматичан пад наталитета.

Штерц, демограф са Одсјека за географију Природословно-математичког факултета у Загребу, каже да су сва ранија предвиђања и анализе ишле у прилог овим подацима које је објавио Државни завод за статистику.

Хрватска није посебност у овом ужем и ширем подручју, јер врло сличну ситуацију имају и Босна и Херцеговина и Србија.

Штерц уочава да Србија у апсолутном износу има веће негативне бројеве, док у релативном износу, у односу на укупан број становника, предњачи Хрватска.

"Уколико те земље, Хрватска посебно, не предузму кључне стратешке мјере и не схвате да је то кључна проблематика развојне будућности, негативни процеси ће се интензивирати и апсолутни број становника ће се смањити битно. Али оно што је још важније, с обзиром на структуру становништва, биће угрожени основни системи: пензијски, здравствени, образовни и систем радне снаге у свим земљама", каже Штерц, пренијела је Анадолија.

Он упозорава да је из свега лако закључити да ће земље регије, ако се овакав тренд настави, врло брзо остати без великог броја становника.

"Ако направимо једноставну математичку екстраполацију, оно што се може догодити је да Хрватска у слиједећих десет година изгуби преко деведесет хиљада становника, вјероватно ће и Босна и Херцеговина, с обзиром на ове трендове, изгубити преко петсто хиљада, а Србија преко милион или милион и двеста хиљада становника", процјењује Штерц и додаје:

То су врло озбиљни процеси на које, нажалост, нема никакве озбиљније реакције. Изненађује мук хрватске политике с обзиром да годишње осамнаест хиљада људи више умире него што се рађа, што нам годишње одлази град већи него Пореч", навео је Штерц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана