Crna Gora ne isključuje rat u regionu

Agencije
Crna Gora ne isključuje rat u regionu

Podgorica, Zagreb - Crna Gora ne isključuje mogućnost direktne vojne prijetnje, stoji u prijedlogu strategije nacionalne bezbjednosti te zemlje.

Crna Gora je prošle godine primljena u NATO, a u tom dokumentu crnogorske vlade, kako pišu pojedini podgorički mediji, navodi se da bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori treba posmatrati i u regionalnom kontekstu, jer pripada i balkanskoj i mediteranskoj regiji.

- Dio je regiona koji je u prethodnom razdoblju pretrpio dinamične promjene i građanski rat. Imajući u vidu istorijsko nasljeđe i pozitivne trendove nakon obnavljanja nezavisnosti, Crna Gora ima specifično mjesto i važnu ulogu u stabilnosti regiona - stoji u vladinoj strategiji nacionalne bezbjednosti.

Dodaje se da Crna Gora dijeli strateški pristup izazovima, rizicima i prijetnjama nacionalnoj bezbjednosti koji su definisani strateškim dokumentima NATO-a.

Takođe se ocjenjuje da je spektar izazova, rizika i prijetnji širok.

- Region je još opterećen događajima iz prošlosti i neriješenim problemima, što može prouzrokovati destabilizaciju na pojedinim područjima... Kao posljedica smanjenja vojnih snaga u regionu, integracija zemalja u NATO i EU i razvijanja politike povjerenja, saradnje i partnerstva, opasnost od direktne vojne prijetnje Crnoj Gori je bitno smanjena, ali se ne može isključiti - kaže se u predloženoj strategiji.

Navodi se da su promjene na geostrateškom planu uticale da zapadni Balkan ponovo postane zona jakog interesa međunarodnih aktera, čiji je primarni cilj sprečavanje daljeg evropskog i evroatlantskog puta pojedinih država regiona.

- To uslovljava konkretne akcije prema regionu, posebno hibridnog karaktera, što je ozbiljan bezbjednosni izazov i može imati bitne posljedice po regionalnu stabilnost i usporiti integracione procese - kaže se u nacionalnoj strategiji Crne Gore.

Ministar odbrane

Crnogorski ministar odbrane Predrag Bošković je ranije rekao da su glavni razlog donošenja nove strategije izmijenjene bezbjednosne okolnosti, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu i Evropi. On je naveo kako 2008. godine kada je pisana posljednja strategija, nije bilo ni migrantske krize ni sukoba u Ukrajini između vlade i proruskih pobunjenika koje podržava Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana