Црна Гора бира предсједника

Срна
Црна Гора бира предсједника

Подгорица - У Црној Гори данас се одржавају предсједнички избори, седми пут од увођења вишестраначког система 1990. године.

Бирачка мјеста су отворена у 7.00 часова, а биће затворена у 20.00 часова.

Гласачко право у Црној Гори има 532.599 грађана, који гласају на 1.214 бирачких мјеста.

На неким бирачким мјестима у Подгорици и Рожајама на почетку гласачког процеса постоји проблем са идентификаторима гласача, као и са нестанком електричне струје.

Грађани ће бирати једног од седам кандидата на гласачком листићу.

Први на листи биће кандидат Праве Црне Горе Марко Милачић, други Младен Бојанић, кандидат већине опозиције - Демократског фронта, Демократа, Социјалистичке народне партије и Грађанског покрета УРА.

Кандидат странке правде и помирења Хазбија Калач је на трећем мјесту, а слиједе Василије Миличковић, представник Групе бирача "Грађанска акција" и Партије пензионера, инвалида и реституције и Добрило Дедеић, представник Српске коалиције.

На шестом мјесту изборне листе је кандидат Социјалдемократске партије Драгиња Вуксановић, а на седмом кандидат Демократске партије социјалиста Мило Ђукановић, којег подржавају странке владајуће црногорске коалције социјадемократе, странке Албанаца, Бошњака и муслимана.

Државна изборна комисија издала је 2.015 акредитација за посматрање избора, од којих су 1.682 домаћи, а 333 страни посматрачи.

Праћење изборна најавиле су и невладине организације из Црне Горе које ће имати своје посматраче на готово свим бирачким мјестима.

Изборе ће пратити 30 медијских кућа, 134 представника медија, од којих је 99 домаћих, а 35 страних.

У протекле скоро три деценије предсједници Црне Горе су били Момир Булатовић у два мандата, Мило Ђукановић један мандат и Филип Вујановић, са једним мандатом у заједничкој држави и два мандата у независној Црној Гори.

Предсједничку функцију Вујановић завршава 20. маја, до када треба да буде инаугурисан нови предсједник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана