Црква у Книну опет на мети вандала

Глас Српске
Црква у Книну опет на мети вандала

КНИН - Непознати вандали провалили су јуче у храм Свети Георгије у насељу Синобадова Главица у Книну, што је друга провала за четири дана, пренијеле су агенције.

Далматинска епархија Српске православне цркве, чије је сједиште у Шибенику, саопштила је да је о том инциденту обавијештена надлежна полицијска станица у Книну, чији су припадници извршили увиђај.

Претходни упад у овај храм десио се 19. децембра, на Никољдан, и тада није ништа украдено.

- То директно упућује ан то шта је повод за овај чин - наведено је у саопштењу из Далматинске епархије.

У православним црквама у Хрватској, највише у Далматинској и Горњокарловачкој епархији, посљедњих мјесеци било је више провала и пљачки.

Из Епархије далматинске у више наврата је речено да сматрају да није ријеч само о користољубљу. Најчешћа мета провала, већ пет пута, била је управо црква Свети Георгије у Книну.

Његово преосвештенство епископ далматински Фотије недавно је апеловао на хрватски МУП да пружи заштиту српској цркви, свештенству и народу, који су у Хрватској изложени пријетњама појединаца.
Владика Фотије је у писму хрватском министру унутрашњих послова Томиславу Карамарку указао на бројне нападе на српске повратнике, свештенике Српске православне цркве, храмове, споменике и православна гробља, због чега Срби у Хрватској са зебњом гледају у будућност.

- Објекти Српске православне цркве у Хрватској често су "огласна табла" за пријетеће поруке Србима - навео је владика Фотије.
У прилог томе говоре и неофашистички и усташки графити на цркви у Задру, пријетећи графити на цркви у Сињу, напади на куће Срба повратника у Далмацију, поломљен крст у Вариводама, обијање и напад на цркве у Книну, вербални напад на свештенике у Задру и Скрадину, те бројни други вандализми.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана