Cerar ne isključuje mogućnost blokade hrvatskog ulaska u Šengen

Srna
Cerar ne isključuje mogućnost blokade hrvatskog ulaska u Šengen

Brdo kod Kranja - Slovenački premijer Miro Cerar nije isključio mogućnost blokade hrvatskog ulaska u Šengen ako Zagreb ne pristane na sprovođenje arbitražne odluke.

Cerar je naveo da je Hrvatska prekršila dogovor i pravo i u slučaju spora u vezi sa arbitražom, kao i u slučaju presuda hrvatskih sudova na štetu Ljubljanske banke, čemu će se, kako je najavio, Slovenija suprotstaviti pravnim postupcima koje je započela u oba slučaja, prenosi Hina.

Reagujući na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da Slovenija najavama tužbi protiv Zagreba u vezi sa bilateralnim graničnim pitanjem i spora o prenesenoj štednji hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci nije izabrala pravi put, Cerar je rekao da država koja ne poštuje vladavinu prava predstavlja loš uzor za EU i zemlje zapadnog Balkana.

"Ne poštivati vladavinu prava znači otežavati funkcionisanje Šengena. Slovenija zato mora djelovati pravnim sredstvima. Bude li medijacije ili odgovarajućih dogovora u vezi sa arbitražom posredstvom Evropske komisije počeće novi proces u vezi sa približavanjem rješenja. Ako ne bude odgovarajućih reagovanja tada će Slovenija u oba slučaja morati da pravno djeluje", rekao je Cerar slovenačkim novinarima na Brdu kod Kranja, na kraju sastanka SEECP-a na kojem je učestvovao i Plenković.

U pismu Evropskoj komisiji u kojem je najavila podizanje tužbe protiv Hrvatske ako ne pristane na sprovođenje arbitražnog rješenja za granicu, Slovenija je, prema navodima medija, navela da joj hrvatsko odbijanje priznanja arbitražne granice na moru otežava sprovođenje šengenskih pravila, sprovođenje evropske ribolovne politike i nekih drugih evropskih direktiva.

Plenković je rekao da će Hrvatska ispuniti tehničke uslove za Šengen i da bi i u interesu Slovenije trebalo da bude da se to što prije dogodi, jer bi tako i ona lakše kontrolisala nezakonite migrantske trendove bez žice na granici sa Hrvatskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana